Presunúť na hlavný obsah

Mramorovaná zmrzlinová misa s jemným malinovým pyré: Doplňte ju o tmavú čokoládu a máte o letný dezert postarané

Recepty

Vyskúšajte tento sladký letný recept ako dezert, ktorým očaríte svojich hostí. Mramorovaná misa vrstvená so zmrzlinou, tmavou čokoládou a preliata jemným malinovým pyré. Už samo o sebe to znie neodolateľne, čo poviete?

Ingrediencie:

225 g najlepšie čerstvých malín

1 PL práškového cukru

½ odšťaveného citróna

400 ml smotany na šľahanie

1 vanilkový struk 

275 g kondenzovaného mlieka nesladeného 

200 g horkej čokolády, rozpustenej a mierne vychladenej, plus naviac na polevu

Mohlo by vás zaujímať: Recept na domácu zmrzlinu: Dve základné ingrediencie, k tomu pár kvapiek citróna a vaše obľúbené ovocie

Postup prípravy: 

Aby mal tento dezert tvar mramorovanej misy, najlepšie je, ak by ste mali po ruke formu v tvare bochníka s hmotnosťou do cca 1 kg. Vyložíte ju papierom na pečenie, ktorý by mal pretŕčať cez okraje formy. 

Potom prejdete k samotnému postupu prípravy dezertu. Do panvice si dáte maliny, práškový cukor a citrónovú šťavu. Zohrejete na strednú teplotu a dusíte cca 3 minúty, kým maliny nezmäknú. Následne zmes prelejte do kuchynského robota alebo pomocou tyčového mixéra rozmixujte do hladka.

Čítajte tiež: Domáce tvarohové nanuky s ovocím: Skvelú pochúťku zvládnete za pár minút

Smotanu na šľahanie, vanilkový struk a kondenzované mlieko vyšľaháte elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Nalejte do zmesi malinové pyré a potom niekoľkokrát opatrne premiešajte, aby malina prenikla cez krém.

Zvyšné maliny vyklopte na dno vystlaného plechu. Prikryte tretinou smotanovej zmesi a rovnomerne ju rozotrite. Formu párkrát poklepte, aby zmes prekryla maliny. 

Potom túto vrstvu pokvapkajte polovicou rozpustenej, vychladenej tmavej čokolády, aby sa prekryl smotanový krém. Na povrch nalejte ďalšiu tretinu smotanovej zmesi a rozotrite. Pokvapkajte zvyšnou tmavou čokoládou a nalejte zvyšnú smotanovú zmes. 

Následne vložte takto pripravený dezert do mrazničky aspoň na cca 8 hodín, cez noc. Pred podávaním nechajte túto mramorovanú zmrzlinovú misu s čokoládou a malinovým pyré  odležať pri izbovej teplote aspoň 10 minút. 

Neprehliadnite: Recept na mangový sorbet bez cukru, ktorý miluje aj Sofia Vergara

Potom namočte nôž na krájanie pod vriacu vodou, utrite so sucha a krájajte misu ako uznáte za vhodné. Alebo pokojne použite aj veľkú lyžicu na zmrzlinu. Je to na vás. 

Dobrú chuť!