Presunúť na hlavný obsah

Černicový cheesecake: Krémový dezert, ktorý je v lete tou ideálnou voľbou

Recepty

Skvelý krémový dezert, ktorý je vhodnou voľbou nielen cez leto, ale aj koncom leta a na prelome jesene. Použiť v ňom môžete černice, ale aj iné sezónne ovocie, maliny.

Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 24-26 cm. 

Ingrediencie: 

150 g obľúbených sušienok
50 g mletých mandlí
100 g rozpusteného masla
700 g mäkkého tvarohu 
220 g kryštálového cukru aj naviac 
1 ČL lyžička vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový cukor aj naviac 
3 vajcia
250 g černíc plus za hrsť na servírovanie
250 g kyslej smotany
niekoľko lístkov čerstvej mäty na servírovanie

Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý dezert pre lenivé kuchárky: Jednoduchý karamelovo malinový cheesecake, ktorý si zamilujete

Postup prípravy: 

Rúru vyhrejeme na 180C/160C. Rozdrvené sušienky zmiešame s mandľami a maslom a zmes vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo dobre vymastenej. Pečieme cca 10 - 15 minút, potom necháme úplne vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 140 C/120 C a na spodok rúry vložíme plech na pečenie naplnený vodou.

Mäkký tvaroh vyšľaháme s cukrom. Keď sa všetko spojí, vmiešame vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor a po jednom zašľahávame vajcia. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu. 

Černice rozšľaháme v mixéri a prelejeme cez jemné sitko, semienka vyhodíme. Malo by nám zostať cca 60 ml černicového pyré, do ktorého vmiešame ešte čajovú lyžičku vanilkového extraktu alebo jeden vanilkový cukor, prípadne ešte štipku kryštálového cukru, podľa toho, ako sladkú zmes chcete mať. 

Čítajte tiež: Ľahký mangový cheesecake s marakujovou omáčkou. Dezert, po ktorom sa budete oblizovať

Polovicu tvarohovej zmesi vylejeme na rozdrvený sušienkový základ a pokvapkáme polovicou černicového pyré. Pomocou špajle vytvoríme „černicový vír“, opakujeme so zvyšnou polovicou zmesi a černicovým pyré.

Cheesecake pečieme cca 50 minút až 1 hodinu, alebo kým nie sú okraje pevné a stred sa stále nekýve. Vypneme rúru, pootvoríme dvierka a necháme cheesecake vo vnútri ešte vychladnúť. 

Napokon vyberieme, necháme úplne vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na servírovanie rozsypeme za hrsť čerstvých černíc a pár lístkov mäty. Cheesecake vydrží v chlade až tri dni.

Neprehliadnite: Nielen v nápojoch, ale aj v jedlách. Pripravte si ľahký cheesecake z matche

Tip pre vás: Namiesto černíc môžete teraz použiť aj maliny, ktoré už pomaly, ale isto dozrievajú. 

Dobrú chuť!