Presunúť na hlavný obsah

3 zmeny v stravovaní, ktoré musíte urobiť, keď starnete: Jedine takto udržíte telo aj pleť v TOP forme

Chudnutie a diéty

Starnutie so sebou prináša aj určité zmeny, ktoré musíme urobiť, pokiaľ sa chceme udržať v TOP forme. Viete, čo treba s pribúdajúcimi rokmi robiť? Ide o jednoduché zložky a vitamíny, ktoré treba do stravy jednoducho pridať.

Starnutie je prirodzené a hoci sa my ženy neustále snažíme potláčať vek, ide to aj s absolútnym pôvabom. Dôležité je však zamerať sa nielen na fyzický vzhľad pomocou rôznych úprav, ale treba sa sústrediť aj na to, čo svojmu telu dodávame zvnútra. Sú totiž živiny a vitamíny, ktoré vekom organizmus prirodzene stráca. A preto je dobré ich doplniť. 

1. Vitamín B12

Vitamín B 12 je naozaj kľúčovou zložkou stravy. Jeho nedostatok spoznáte tak, že odrazu cítite pokles hladiny energie a vnímate aj slabšiu imunitu. 

Nájdete ho v sardinkách, hovädzej pečienke, makrele, jahňacom mäse, feta syre, droždí,  tvarohu, či vo vajciach.

2. Vápnik a vitamín D

Všetci vieme, že vápnik udržiava zdravé kosti, svaly, nervy a srdce. Ale je to vitamín D, ktorý pomáha telu absorbovať vápnik, čo z neho robí v tomto nevyhnutný marker. To, že nám chýba je spôsobené nedostatočným pobytom na slnku, vyhýbaním sa mliečnym výrobkom a absenciou posilňovania. Áno, klasické cvičenie skutočne zlepšuje hustotu kostí. Niektoré príznaky nedostatku vápnika sú aj bolesti kĺbov, krížov a kolien a v extrémnych prípadoch biele škvrny na tvári.

Do jedálnička preto pridajte mak, lieskovce, vlašské orechy, sóju, lososa, tuniaka a huby.

3. Proteín

Aby ste boli fit, potrebujete v strave dostatočne zastúpené proteíny. Ich nedostatok sa totiž prejaví aj na pleti vo forme ochabnutej pokožky, únavy a pomalej regenerácie po tréningu.

Nájde ho v kuracích prsiach, gréckom jogurte, pohánke, ale aj v zelených riasach.

Takto si pripravíte ideálne jedlo s dostatkom živín a vitamínov:

Sacharidy vám dodajú energiu, bielkoviny pomáhajú telu opraviť svaly a tuky zase zlepšujú absorbciu vitamínov rozpustných v nich ako sú A, D, E a K. Preto sú všetky tieto skupiny potravín nevyhnutnou súčasťou jedla. Ak vyradíte zo stravy tuky, stratíte efektívnu absorbciu vitamínov bohatých na antioxidanty, ako sú A a E, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Mohlo by vás zaujímať: Dajte si pozor na najväčšieho nepriateľa chudnutia: Ani zďaleka však nejde o jedlo

Pre udržanie hmotnosti je tiež podstatné správne načasovanie jedla. Skúste sa držať jednoduchého pravidla. Najedzte sa pred západom slnka a raňajky si doprajte pred jeho východom.

Čo sa týka skladby jedla, skúste sa držať tanierovej metódy. Polovica taniera by mala byť zelenina. Môže byť grilovaná, dusená alebo varená podľa vašich preferencií. Jednu štvrtinu by mali tvoriť  zemiaky, ryža, či cestoviny. Zostávajúca štvrtina by mala obsahovať bielkoviny ako fazuľa, strukoviny, quinoa, vajcia alebo mäso.

Čítajte tiež: Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%

Samozrejme nezabúdajte na hydratáciu. Tá hrá naozaj veľkú úlohu v celkovom zdraví, pretože vyplavuje z tela toxíny. Ak telo nedostáva dostatok tekutín, zadržiava vodu na miestach, kde nechcete. Skúste si denne dopriať aj kokosovú vodu, je to skvelý zdroj prírodných elektrolytov. Toto je akýsi komplexný a celkom jednoduchý návod ako sa udržať prirodzene krásna a v naozaj dobrej forme.