Presunúť na hlavný obsah

Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%

Zdravie a relax

Ak sa chcete vyhnúť zbytočným výkyvom hladiny glukózy v krvi, ide o viac než len o to, čo konzumujete. V skutočnosti potrebujete jesť všetky jedlá v určitom poradí. Len tak môžete podľa odborníka znížiť glukózový skok v jedle o 75%.

Veda ukazuje, že môžete znížiť glukózový skok

Ako informuje pre portál mindbodygreen.com koncepčná biochemička Jessie Inchauspe, ktorá je zároveň aj autorkou knihy o rovnováhe hladiny cukru v krvi, jednotlivé jedlá si treba dopriať v konkrétnom poradí: Veda ukazuje, že ak budete jesť zložky jedla v konkrétnom poradí, môžete znížiť glukózový skok v jedle o 75 %. Takže jete presne to isté jedlo, ale na vašom tele to má oveľa menej následkov,“ prezrádza. 

Ideálne poradie jedenia jedál podľa odborníčky je nasledovné:

Na prvom mieste zelenina
Na druhom mieste bielkoviny a tuky
Na treťom mieste škroby a cukry

Moho by vás zaujímať: Stravovanie, ktoré prestaví vašu myseľ: Postavu, ku ktorej sa dopracujete, si budete užívať dlhodobo

Ako to ale vyzerá v praxi? 

Povedzme, že sedíte doma pred uvareným obedom, ktorý pozostáva zo zdravej porcie lososa, špenátu, hnedej ryže s kúskom koláča ako dezertom. Podľa odborníčky musíte najskôr zjesť špenát, potom lososa, ryžu a zakončiť to dezertom. Ak ste napríklad v reštaurácii, odborníčka odporúča, aby ste nejedli chlieb pred jedlom: „Ľudia, ktorí jedia chlieb nalačno, vytvárajú veľký glukózový skok. Takže v čase, keď dojedli svoje hlavné jedlo, udreli uprostred masívnej glukózovej katastrofy a cítia sa naozaj hladní a majú chute,“ vysvetľuje. Avšak ako dodáva, neznamená to, že musíte bezpodmienečne vynechať košík s chlebom. Ak počkáte, môžete si ho dopriať k porcii bielkovín, tukov a zeleniny. V takomto prípade budete mať stabilnejšiu glukózovú odozvu. 

Do domáceho jedla pridajte hrášok 

Ak chcete dostať zo svojho doma pripraveného jedla ešte viac energie na vyrovnávanie krvného cukru, skúste do neho pridať kvalitný zelený hrášok s dobrým zdrojom vlákniny: „Konzumácia zeleniny ako prvej vám môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi stabilnú, ale pridanie kvalitného zeleného hrášku vám môže poskytnúť ďalšie výhody stabilizácie glukózy vo vašom tele,“ dodáva odborníčka. 

Čítajte tiež: Je zdravé mať občas hlad, aby sme spaľovali? Koľko hodín by malo byť medzi jednotlivými jedlami?

Strategické stravovanie je dôležité, ale aj poradie je na mieste 

Hoci strategické stravovanie na dosiahnutie rovnováhy krvného cukru zahŕňa potraviny, ktoré vyrovnávajú hladinu cukru v krvi, dôležité je aj poradie jednotlivých jedál: Konzumácia jedla v určitom poradí je užitočným a zároveň nenáročným spôsobom, ako sa vyhnúť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi, pretože ho môžete aplikovať na akékoľvek jedlo,“ dodáva na záver odborníčka. 

Dobrá rada na záver!

Nezabudnite, že sladené nápoje ako je sladený čaj, môžu tiež ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Takže, ak chcete pridať sladký nápoj do svojho denného stravovacieho plánu, urobte z neho pochúťku na záver dňa. Nepite ho napríklad ráno nalačno. 

Neprehliadnite: Snažíte sa odstrániť pridaný cukor z vášho jedálnička? Takto to dokážete už za jeden mesiac