Počuli ste už o postbiotikách? Vedci sú z nich nadšení a toto je dôvod. V ktorých potravinách ich nájdete?
Často počúvame o probiotikách, dobrých mikróboch, ktoré sú spájané s lepším trávením, spánkom, imunitou a náladou. Tiež počúvame o prebiotikách, nestráviteľných zložkách, ktoré stimulujú rast alebo aktivitu priateľských baktérií v črevách... No počuli ste už o postbiotikách?
Poznáme probiotiká, prebiotiká, ale čo postbiotiká?
O probiotikách vieme, že sa nachádzajú v niektorých jogurtoch a fermentovaných potravinách, ktoré sú spájané s lepším trávením, imunitnými funkciami tela, spánkom, ale aj náladou. O prebiotikách, ktoré sú vlastne potravou pre probiotiká, vieme, že ich nájdeme v potravinách ako špargľa, cesnak, cibuľa a banány. Čo však vieme o skupine nazývanej postbiotiká, z ktorej sú aktuálne vedci nadšení? A v akých potravinách nájdete práve tie? Pekne po poriadku...
Mohlo by vás zaujímať: Probiotiká majú silu vašu tvár omladiť: Neverili by ste, koľko rokov vám dokáže ubrať starostlivosť o pleť
Neživé organizmy s peptidmi a kyselinami s krátkym reťazcom
Ako informuje portál health.com, výskum zlúčenín, postbiotík, je neuveriteľne zaujímavý: „Technická definícia postbiotík je príprava neživých mikroorganizmov a/alebo ich zložiek, ktorá hostiteľovi prináša zdravotné výhody,“ cituje štúdiu z roku 2019 portál. Postbiotiká sú teda v podstate vedľajšie produkty, ktoré zostanú po tom, čo sa probiotiká nakŕmia prebiotikami. Čiže postbiotiká nie sú živé organizmy. Zahŕňajú látky nazývané peptidy, o ktorých vieme, že spomaľujú množenie škodlivých baktérií. Tiež obsahujú kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré umožňujú zase prekvitať dobrým baktériám. Z toho vyplýva, že postbiotiká majú veľa zdravotných výhod probiotík plus ponúkajú ďalšie benefity pre telo.
Mohli by podporovať komunikáciu medzi črevnou mikrobiotou a imunitným systémom
Vedci sa domnievajú, že postbiotiká by mohli podporovať komunikáciu medzi črevnou mikrobiotou, čo je zbierka mikroorganizmov žijúcich vo vnútri čriev, a imunitným systémom. Takže podporujú imunitnú funkciu a bojujú proti infekciám: „Tiež zachovávajú črevnú bariéru, znižujú zápal, podporujú reguláciu krvného cukru a pomáhajú pri stavoch, ktoré siahajú od alergií a tráviacich chorôb až po chronické ochorenia a obezitu,“ objasňuje portál.
Čítajte tiež: Zaraďťe do jedálnička grécky jogurt: Probiotikum, ktoré podporuje zdravie čriev, pozor však na tieto nástrahy
Bezpečnejšie než probiotiká
Podľa vedcov existujú relevantné dôvody, prečo sú postbiotiká považované za bezpečnejšie než probiotiká. Predovšetkým ak ich užíva skupina ľudí so slabším imunitným systémom, vážnejšími ochoreniami, alebo tí, ktorí nedávno podstúpili operáciu: „V stave s oslabenou imunitou môžu živé probiotické baktérie potenciálne spôsobiť infekciu. Navyše, keďže postbiotiká nie sú živé organizmy, sú stabilnejšie ako probiotiká, čo znamená, že majú dlhšiu trvanlivosť, môžu byť vystavené vyšším teplotám a možno ich ľahšie skladovať a prepravovať,“ vysvetľuje portál.
Postbiotickými zdrojmi sú tieto potraviny
Najlepším spôsobom ako produkovať postbiotiká v našom tele je, že budeme jesť viac prebiotických potravín, aby sme nakŕmili mikróby v našom tele. Takže ide o spomínanú špargľu, cesnak, cibuľu a banány. Medzi ďalšie potraviny bohaté na prebiotiká patria koreň čakanky, púpava, topinambur, jačmeň, ovos, kakao, jablká, strukoviny ako fazuľa, šošovica, hrach a cícer. Ale aj ľanové semienko, orechy a morské riasy.
Neprehliadnite: Slabý imunitný systém? Podľa týchto objasnení odborníkov sa dozviete, či ho máte aj vy
Na záver je potrebné dodať, že v súčasnosti na celom svete prebieha mnoho štúdií skúmajúcich postbiotiká. Samotný výskum je preto neuveriteľne sľubný a vedci sa stále dozvedajú o nových účinkoch postbiotík.