Presunúť na hlavný obsah

Podceňovaná obilnina, ktorá je plná železa a podporuje zdravý krvný tlak: Aký zázrak to vlastne je?

Zdravie a relax

Proso je veľmi ľahko spracovateľné celé zrno, ktoré má mnoho zdravotných výhod. Hoci sú často namiesto neho uprednostňované iné obilniny ako quinoa, ovsené vločky či jačmeň, táto starodávna obilnina si zaslúži miesto v súčasnom modernom stravovaní.

V podstate len semienko, ale veľmi výživné aj pre človeka 

Proso je celé zrno podobné kukurici s úžasným množstvom vlákniny a ďalších nutričných komponentov. Hoci je proso v podstate len semienko, jeho vlastnosti sú najviac podobné celému zrnu. Toto zrno sa bežne používa ako prísada v krmivách pre vtákov, no to nech vás neodradí. Proso je totiž rozhodne výživné aj pre človeka. Ak ste teda prejedení už hnedej ryže alebo ovsených vločiek, stavte na zmenu v podobe prosa. 

Mohlo by vás zaujímať: Potravina číslo 1 pre zdravie nášho mozgu: Nutričný psychológ odhaľuje prečo

Všestranné, ľahké a cenovo dostupné 

Ako uvádza odborníčka na výživu a inštruktorka funkčnej výživy pre portál mindbodygreen.com: „Toto prirodzene bezlepkové zrno vyzerá podobne ako kukuričné zrno a má relatívne jemnú chuť s jemnými tónmi sladkej chuti podobnej kukurici. Čo sa týka textúry, má nadýchanosť kuskusu a je o niečo hustejšie ako quinoa. Keďže proso nemení chuť väčšiny receptov, je skutočne všestranné a ľahko sa začleňuje do rôznych receptov. Nehovoriac o tom, že je to jedna z cenovo dostupnejších obilnín.“ Ak teda hľadáte zmenu, ktorá ani nezaťaží vašu peňaženku, pridajte práve proso na svoj ďalší nákupný zoznam. 

Skvelý zdroj rady nutričných komponentov 

Ako uvádza odborníčka ďalej, jedna šálka vareného prosa obsahuje 6 gramov bielkovín a 2 gramy vlákniny: „Je to tiež dobrý zdroj kyseliny listovej, vitamínov B a minerálov, ako je horčík, fosfor, vápnik a železo.“ Rovnako kombinácia vlákniny a bielkovín podporuje zdravé trávenie, pretože obsah nerozpustnej vlákniny pôsobí ako prebiotikum. To následne vyživuje dobré baktérie v črevnom mikrobióme

Čítajte tiež: Agávový sirup je skvelé rastlinné sladidlo: Tieto 4 dôvody vás presvedčia

Konzumáciou prosa k vyššej hladine hemoglobínu 

Dokonca sa uskutočnil aj výskum, ktorého závery boli publikované vo Frontiers in Nutrition. Ako portál informuje, bola ním dokázaná súvislosť medzi konzumáciou prosa a vyššími hladinami hemoglobínu, proteínu bohatého na železo, ktorý prenáša kyslík do celého tela. Výskumníci tak uvádzajú, že pravidelnou konzumáciou prosa môžete dokonca znížiť anémiu z nedostatku železa, ktorá je zodpovedná za 50 % prípadov anémie na celom svete. 

V tejto veci má proso navrch od quinoe 

Odborníčka ešte uvádza jednu zdravotnú výhodu, v ktorej má proso navrch napr. od spomínanej quinoe: „Pokiaľ ide o pH týchto zŕn, quinoa je kyslá, zatiaľ čo proso je zásadité. Ak teda máte citlivé brucho, siahnite radšej po prose pred quinoou, pretože je ľahšie stráviteľné.“

Neprehliadnite: Smoothie, ktoré podľa uznávaného gastroenterológa naozaj pomôže našim črevám: Vláknina je základom ingrediencií

Najlepším spôsobom jeho začlenenia v kuchyni je prosová múka 

Ak sa už rozhodnete dať prosu šancu vo vašej kuchyni, mali by ste vedieť ako ho správne použiť. Najrozšírenejším spôsobom ako ho začleniť do receptov, je prosová múka. V takomto prevedení môže byť skvelým doplnkom k receptom na zvýšenie obsahu vlákniny a bielkovín. Prosovú múku môžete použiť aj na prípravu domáceho chleba. Fantázii sa medze nekladú, najmä nie v kuchyni

Takže dobrú chuť!