Agávový sirup je skvelé rastlinné sladidlo: Tieto 4 dôvody vás presvedčia
Agáve sa ako rastlina používa už celé tisícročia a má rôznorodé využitie... od potravy, cez palivo až po prístrešia a ďalšie. Jedným z jej produktov je aj sladký agávový sirup, ktorý je až o 25% sladší než biely cukor. Prečo ešte je skvelým rastlinným sladidlom?
Z agáve tequila, ale aj sirup a ďalšie...
O agáve skôr počujeme v kontexte jej najbežnejšej fermentovanej podoby, tequily. No agáve sa ako rastlina používa už celé tisícročia a má skutočne pôsobivé využitie v rôznych oblastiach života. Ako informuje portál midbodygreen.com, zaujímavosťou je aj to, že na svete existuje až 300 druhov agáve, z toho až 250 v Mexiku. Jedným zo skvelých produktov tejto rastliny je aj agávový sirup, ktorý je dokonca o 25% sladší než najbežnejšie používané sladidlo, biely cukor.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravá náhrada cukru, ktorá sa spopularizovala na celom svete: Tento chyták by ste nemali prehliadať
Agávový sirup má množstvo výhod oproti iným sladidlám
Hoci by sa mnohí nazdávali, že kvôli svojej sladkosti nemá svoje miesto v zdravom stravovaní či životnom štýle, mýlili by sa. Práve agávový sirup je výbornou alternatívou na osladenie receptov a súčasne poskytuje množstvo výhod, ktoré iné, bežne dostupné sladidlá nemajú. Tieto 4 dôvody vás presvedčia.
Je čistý a rastlinný
Ako informuje portál, hoci si mnoho z nás myslí, že sladidlá sú len prirodzene vegánske, skutočnosť je taká, že čisto rastlinné sladidlo je ťažké zohnať. No agávový sirup, konkrétne ten, ktorý je získaný z jadra modrej odrody agáve, ktorá sa pestuje práve v Mexiku, je skutočne čistý a rastlinný a pestuje sa udržateľným spôsobom. Preto pozorne čítajte etikety.
Čítajte tiež: Umelé sladidlá sú ešte horšie ako biely cukor: Môžete si myslieť, že z týchto potravín chudnete, opak je pravdou
Je nízkoglykemický
Napriek faktu, že je o 25% sladší než biely cukor, má paradoxne nízky glykemický index. Čiže jeho konzumáciou nedôjde vo vašom tele k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Obsahuje prírodné vlákna známe ako fruktány, ktoré sa v aktuálnych štúdiách spájajú často s metabolizmom a riadením telesnej hmotnosti. Okrem toho, stačí skutočne len trocha agávového sirupu, aby ste pocítili sladkosť. Pre porovnanie, asi ¾ šálky agáve má rovnakú sladkosť ako celá šálka bieleho cukru.
Je sladký a všestranný
Agávový sirup môžete použiť v rôznych receptoch. Môžete ho pridať do obľúbeného smoothie, kaše z ovsených vločiek, do iných cereálií, nápojov, koláčov a iných sladkých dobrôt. Dokonca v týchto chladnejších dňoch ho môžete pridať aj do polievok ako je napríklad vegánska krémová paradajková polievka.
Neprehliadnite: Cukorfree: Život bez neho vám zaručí lepšiu náladu, krajšie telo aj pleť, dajte sa na nový životný štýl
Podporíte tým malých pestovateľov, farmárov
Malí farmári, ktorí súperia s väčšími silami v cukrovarníckom priemysle, majú často problémy udržať svoje farmy nad vodou. To je dôvod, prečo zdravá organická agáve a z nej agávový sirup nie je len sladšia voľba, ale aj s väčším účinkom.