Presunúť na hlavný obsah

Potravina číslo 1 pre zdravie nášho mozgu: Nutričný psychológ odhaľuje prečo

Zdravie a relax

Vhodné jedlo ako neoddeliteľná súčasť správneho fungovania mozgu. Aj táto oblasť nutričnej psychológie sa v súčasnosti skúma. Záver? Kľúčom sú potraviny s vysokým obsahom DHA. Práve tá je nenahraditeľná pre zdravie mozgu. Prečo a v ktorej potravine je jej najviac?

Jedna potravina, ktorej výživová sila sa často prehliada 

Na túto tému sa pre portál mindbodygreen.com vyjadril nutričný psychológ Drew Ramsey. Vraj existujú určité živiny, ktoré dokážu náš mozog udržať v dobrej duševnej kondícii. Ide konkrétne o jednu potravinu, ktorej výživová sila sa často prehliada. Ide o sardelu, alias ančovičky, ktoré sa môžu pochváliť niektorými pôsobivými kognitívnymi výhodami a ako poznamenáva Ramsey: „Veľa ľudí nemá sardelu v láske.“ Tu sú však dôvody, prečo by ste jej mali dať šancu... 

Mohlo by vás zaujímať: 3000 rokov stará potravina, ktorá posilní črevá: Toto sú 4 spôsoby ako si ju pripraviť najchutnejšie

Kľúčom je DHA

Podľa Ramseyho nutričná sila a hodnota sardely alebo ančovičky spočíva v omega-3 mastných kyselinách s dlhým reťazcom: „Jedna sardela má 87 miligramov omega-3 tukov s dlhým reťazcom. Pre zaujímavosť, 1 150 miligramov je obsiahnutých v jednej plechovke, práve toto sú skutočne dôležité omega-3 tuky z hľadiska údajov o zdraví mozgu. Sú to veľmi krehké tuky, sú to veľmi dlhé tuky a tvoria DHA,“ objasňuje. Ako pokračuje ďalej, DHA je špeciálna omega-3 kyselina, o ktorej sa preukázalo, že pomáha zachovať mozgové bunky a podporuje kognitívne funkcie. Jedna štúdia tiež zistila, že dospelí, ktorí užívali doplnok DHA po dobu šiestich mesiacov, mali zvýšenú pamäťovú funkciu v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo. Ďalší odborníci zase tvrdia, že DHA je dôležitá, pretože má silné protizápalové vlastnosti

Č9tajte tiež: Štyri potraviny, ktoré klamú náš mozog: Ktoré to sú a ako je to vlastne možné?

DHA aj z iných rýb, prečo práve ančovičky? 

Mnohí by argumentovali, že veď predsa DHA môžeme získať z mnohých rýb zo studenej vody. Prečo teda práve ančovičky? Odpoveď opäť poskytuje Ramsey: „Nielenže sú plné omega-3, ale kvôli ich menšiemu vzrastu je tiež menej pravdepodobné, že budú obsahovať ortuť a iné znečisťujúce látky, ktoré sa hromadia pri každom kŕmení týchto rýb.“ Ak sú k tomu všetkému umiestnené v kvalitnom olivovom oleji, budete mať na tanieri ešte viac zdravých tukov. 

Neprehliadnite: Ekologické jedlo plné živín, vitamínov aj minerálov. Neuhádnete, o čom je reč!