Presunúť na hlavný obsah

3000 rokov stará potravina, ktorá posilní črevá: Toto sú 4 spôsoby ako si ju pripraviť najchutnejšie

Zdravie a relax

O kórejskej, 3000 rokov starej potravine, kimchi, ste už určite počuli. Pokiaľ ste však nikdy neboli na kurze kórejského varenia, nebudete možno vedieť ako kimchi pripraviť naozaj chutne. Jeho pridanie do receptov dodá jedlám štipľavý šmrnc a aj správnu dávku probiotík. Nechajte sa inšpirovať...

Čo je to vlastne kimchi? 

Na začiatok, pre tých, ktorí nemali ešte s touto cudzokrajnou potravinou dočinenia... Kimchi je tradičné kórejské jedlo, objavené pred tisíckami rokov. Ako informuje portál mindbodygreen.com, v samotnej Kórei existuje asi 200 rôznych druhov kimchi. Vo všeobecnosti sa vyrába fermentáciou čínskej kapusty alebo reďkovky s baktériami mliečneho kvasenia a rôznymi koreninami ako soli, prášok z červenej papriky, cesnak, pór, zázvor a ďalšie. Na základe špecifickej prípravy má kimchi svoje vlastné jedinečné vlastnosti ako chuť, vôňa, textúra atď. 

Mohlo by vás zaujímať: Diétna stratégia pre autoimunitných pacientov: Dajte si pozor na potraviny vyvolávajúce zápal v tele a histamíny

Zdravotné benefity kimchi 

Kimchi sa stalo populárnym najmä v poslednej dekáde, kde sa vo všeobecnosti stali fermentované potraviny populárne. Vďaka procesu fermentácie zostávajú zložky potravín aktívne a živé v ľudskom tele a samotný proces poskytuje probiotické zdravotné výhody, ktoré podporujú črevný mikrobióm: „Užitočné mikróby nielen pomáhajú budovať rozmanitý a vyvážený črevný ekosystém, ale probiotiká v kimchi tiež pomáhajú pri zvládaní nadúvania a plynatosti a bolo preukázané, že bojujú proti zápche a podporujú kolorektálne zdravie,“ objasňuje odborník pre spomínaný portál. 

Skvelá príloha ku každému jedlu

Kimchi je tiež nízkokalorická potravina a má vysoký obsah vlákniny, takže je dokonalou prílohou ku každému jedlu. Môžete si ho vychutnať aj samostatne ako desiatu alebo pridať do hlavného jedla na spestrenie chuti. Tu sú niektoré z najchutnejších a najobľúbenejších receptov s kimchi... 

Kimchi rezancová polievka

Táto polievka je skvelá na zahriatie čriev, bohatá na antioxidanty a bielkoviny, a je ideálnym jedlom na chladné zimné noci. Navyše sa pripravuje rýchlo a jednoducho – nevyžaduje sa hodinové varenie. Potrebujete k nej kimchi, tofu, reďkovku bielu, cibuľu, chilli pastu, chilli drvené, kúsok jedlých morských rias, sójovej omáčky, sezamového oleja, soľ a trstinový cukor. 

Čítajte tiež: Probiotiká podporujú zdravú rovnováhu baktérií: Dokážu redukovať alergie aj ekzémy

Kimchi-Marinovaná Kale Buddha Miska s čiernou ryžou

Táto výživná miska Buddha je nielen detoxikačná, ale vďaka kimchi podporuje aj zdravé trávenie a zlepšuje textúru pokožky. K čiernej ryži  potrebujete olivový panenský olej, morskú soľ, kúsok zelerových tyčiniek, reďkovky nakrájané na kolieska, semená z granátového jablka a nasekané pistácie. Pre kimchi marinovanú kapustu zase potrebujete kimchi, sezamový olej, limetkovú šťavu, olivový panenský olej, umyté listy kučeravej kapusty aj so stonkami, ktoré vymixujete. A napokon ku všetkému pridáte opražené sladké zemiaky, blanšírovanú brokolicu, plátky avokáda, biele sezamové semienka aj zázvor

Kimchi Farro

Farro sú vlastne zrná troch druhov pšenice, ktoré sa predávajú sušené a varené vo vode do mäkka. Jedáva sa obyčajne alebo sa často používa ako prísada do šalátov, polievok a iných jedál. V tomto recepte sa kimchi primieša do horúceho jedla, aby preniklo chuťou do zŕn, a potom sa pridá navrch pre extra povzbudenie. 

Zázvor + kurkuma na raňajky s kimchi

Ak by ste si mysleli, že kimchi je vhodné len na obed alebo večeru, mýlili by ste sa. Výživná miska s ryžou, zázvorom, kurkumou a kimchi je ideálna pre štart do dňa. Dokonca je protizápalová, bohatá na probiotiká a plná chuti, ktorá vás dostane. 

Neprehliadnite: Zlaté mlieko na chladné rána: Nielenže vás prebudí, ale aj ochráni pred zápalmi

Podrobnejšie recepty s malými obmenami si vygooglite. Záleží na tom, čo preferujete. Ostáva nám len popriať dobrú chuť!