Presunúť na hlavný obsah

Raňajkujeme ho, obedujeme, večeriame: Neodmysliteľná súčasť jedálnička, no o jeho vplyve na zdravie vieme málo

Zdravie

Jedna z najpopulárnejších potravín, ktorá je súčasťou našich jedálničkov a my stále o nej nevieme dostatočne veľa. Tu je pár najznámejších mýtov, ktoré uvedieme na správnu mieru.

Raňajkujeme ho, obedujeme, večeriame. Pečivo je neodmysliteľná súčasť nášho jedálnička a napriek tomu o ňom a jeho vplyve na zdravie vieme stále až prekvapivo málo. Niet divu, že jednoducho naletíte trikom, ktoré na nás prichystali obchodníci aj internet.

Nemusí sa variť, rýchlo nás zasýti a zachraňuje rodinné večere, keď sa nám nechce variť. Naozaj ale vieme, čo jeme? Zameral som sa na štyri najrozšírenejšie mýty o pečive, ktoré maria našu cestu za zdravím aj vysnívanou postavou.

Čítajte tiež: 10 potravín, ktoré zmenšia nafúknuté brucho: Podporujú trávenie a znižujú zadržiavanie vody v tele

Mýtus č. 1: Cereálne = celozrnné

Pokiaľ strážite, čo vkladáte do nákupného košíka a poctivo čítate údaje na etiketách potravín, pojem "cereálne" určite nevidíte prvýkrát. Avšak nenechajte sa zmiasť - so slovom "celozrnný" nemá, napriek rozšírenému presvedčeniu, spoločného vôbec nič. "Cereálne" je len iné označenie pre akýkoľvek výrobok z múky.

Celozrnné pečivo: Vyrába sa z celozrnnej múky. Pre jej prípravu je potreba celé obilné zrno a vôbec pritom nezáleží, či ide o zrno ražné, pšeničné, alebo iné. Celozrnné pečivo musí obsahovať aspoň 80% celozrnnej múky.

Viaczrnné pečivo: Minimálne z 5% obsahuje iné obilniny ako pšenicu a raž (najčastejšie ide o strukoviny a olejniny). To, že je výrobok viaczrnný, rozhodne neznamená, že musí byť aj celozrnný.

Pšeničné pečivo: Klasické "biele". Rožky, bežný chlieb, sladké koláče. Nášmu telu takmer nič neprináša, v rámci zdravého jedálnička ho preto pokiaľ možno obmedzte.

Ražné pečivo: Má viac vlákniny, vitamínov a minerálov ako pečivo pšeničné, teda než klasické "biele".

Pšenično-ražné a ražno-pšeničné: Vyrába sa zo zmesi pšeničnej a ražnej múky.  Ak vám klasické ražné alebo celozrnné výrobky nechutia, skúste takéto pečivo. Ale pozor - vyberajte radšej pečivo s označením "ražno-pšeničné", má väčší podiel ražnej múky.

Grahamové pečivo: Vyrába sa z celozrnnej múky, ktorej súčasťou sú aj pomleté otruby. Vyniká vysokým podielom vlákniny, účinne tak pomáha prečistiť naše črevá.

Mýtus č. 2: Čo je tmavé, to je zdravé

Že by sme mali na tanier zaradiť celozrnné pečivo, nám výživoví poradcovia hovoria už roky. Avšak od teórie k praxi je dlhá cesta. Skutočné celozrnné pečivo totiž v regáloch obchodov často vôbec nepoznáme.

Aj keď si mnoho ľudí myslí, že "tmavé" automaticky znamená aj "zdravšie", v skutočnosti výrobcovia väčšinu takzvaného tmavého pečiva pečú z obyčajnej pšeničnej múky. Tmavšiu farbu pritom vytvárajú umelo: buď primiešaním časti otrúb, alebo pridaním karamelu a melasy. Aj keď tmavé pečivo neobsahuje väčší podiel zdraviu prospešných látok ako pečivo biele, jeho energetická hodnota tak môže byť dokonca ešte vyššia.

Ak nechcete starému triku s dofarbováním znovu naletieť, rada je jednoduchá: starostlivo kontrolujte údaje o zložení pečiva a hľadajte označenie "celozrnné", prípadne "ražné".

Mýtus č. 3: celozrnného pečiva môžem zjesť, koľko chcem

Zaradili ste do svojho jedálnička celozrnné pečivo a to, ako vyzerá obyčajný biely rožok, už si skoro nepamätáte. Napriek tomu sa vám nedarí schudnúť. V čom je problém? Riešenie môže byť až prekvapivo jednoduché - možno ho proste jete príliš.
Že je pečivo celozrnné, totiž ešte vôbec neznamená, že je aj diétne. Naopak. Vďaka tomu, že do neho výrobcovia často pridávajú sójové bôby alebo najrôznejšie semienka, môže mať dokonca vyššiu energetickú hodnotu než biele pečivo. Jesť ho po kilách teda rozhodne neodporúčame.

Dobrá správa ale je, že celozrnné pečivo je oveľa sýtejšie než to biele. Inými slovami: nemusíte ho zjesť toľko, aby ste zahnali hlad. Môže za to vláknina, ktorú celozrnné výrobky obsahujú a ktorá rýchlejšie navodí pocit sýtosti.
Ak chcete si to overiť sami na sebe, urobte pokus - jeden deň si na raňajky dajte plátok celozrnného chleba a druhý deň rovnaký plátok obyčajného pšeničného. Rozdiel v pocitu sýtosti bude obrovský.

Mohlo by vás zaujímať: Potraviny, ktoré vášmu telu dodajú potrebný kolagén: Prejedzte sa k pleti bez vrások

Mýtus č. 4: Ak chcem schudnúť, musím na pečivo zabudnúť

Na prvý pohľad to dáva zmysel. Pokiaľ má pečivo - či už bežné, alebo celozrnné - vysokú energetickú hodnotu, môžem ho vynechať, znížiť tak kalorický príjem a chudnutie mi pôjde samo. Že vám už niečo podobné taktiež napadlo? Tak pozor.  Ide zase len o mýtus.

Celozrnné pečivo je jedným z dôležitých zdrojov takzvaných komplexných sacharidov. Ak radikálne znížite ich príjem, dôjde k úbytku svalovej hmoty a vody viazanej na svalový glykogénTuky vám však zostanú. Váš metabolizmus sa navyše kvôli úbytku svalovej hmoty spomalí a začne do zásob ukladať ďaleko viac tuku.
Ak chcete aj napriek tomu konzumáciu pečiva z akéhokoľvek dôvodu obmedziť, nezabudnite ho nahradiť iným zdrojom kvalitných komplexných sacharidov s vysokým podielom vlákniny. Medzi tie patrí napríklad ryža (ideálne basmati alebo jazmínová), zemiaky, bulgur alebo napríklad cícer.