Presunúť na hlavný obsah

Diétna stratégia pre autoimunitných pacientov: Dajte si pozor na potraviny vyvolávajúce zápal v tele a histamíny

Zdravie a relax

Po celom svete žijú milióny ľudí s autoimunitnými ochoreniami a toto číslo stále rastie. Jeden z dôležitých faktorov, ktorý im môže pomôcť, je podľa odborníka aj vhodná strava. Najlepšie taká, ktorá potlačuje zápaly v tele.

Diéta ako jeden z najdôležitejších faktorov 

K tejto téme sa vyjadril odborník na funkčnú medicínu pre autoimunitu pre portál mindbodygreen.com. Ako objasňuje hneď na úvod, na celom svete sú milióny pacientov, ktorí trpia autoimunitným ochorením, ktoré sa prejavuje u mnohých aj nevysvetliteľnými chronickými príznakmi. Všetci títo pacienti, ktorým sa daný oslovený odborník venuje na svojej klinike, sú na tzv. spektre autoimunitných zápalov: „Jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré zvažujem pri týchto pacientoch, je diéta,“ dodáva. 

Mohlo by vás zaujímať: Najväčšia hrozba u žien, ktoré skúšajú rôzne diéty a experimentujú s telom: Nesprávny jedálniček vás môže stáť veľa

Najpopulárnejšia je AIP diéta 

Ako informuje ďalej, jeho najbežnejšou diétnou stratégiou pri autoimunitných pacientoch  sú keto, paleo alebo GAPS diéta: „Všetky tieto sú zamerané na potlačenie zápalu v tele a riešenie základných dysfunkcií tela, ktoré prispievajú práve k autoimunitným stavom,“ objasňuje. Avšak najpopulárnejšia je AIP diéta (z ang. Autoimmune Protocol Diet). Funguje tak, že eliminuje takmer každú potravinu, ktorá by mohla potenciálne vyvolať zápal, minimálne na 90 dní pred opätovným zavedením potravín v stanovenom rozvrhu. Ide o to, aby ste zistili, ktoré potraviny vášmu telu robia dobre, a ktoré naopak zle. 

Protizápalový životný štýl 

Tento spôsob nazval odborník aj ako protizápalový životný štýl, o ktorom podrobnejšie informuje vo svojej knihe. Do svojho jedálnička zavediete pravidelnú konzumáciu obilnín, aj tých bez lepku, mliečne výrobky, pridané sladidlá (všetky druhy, vrátane stévie), kukuričný, sójový, repkový, rastlinný olej, orechy, semená, vajcia a strukoviny. Vo fáze opätovného zavedenia danej potraviny je väčšina ľudí na ceste k zlepšeniu svojich symptómov: „V tejto fáze už budete pravdepodobne vedieť, ktoré potraviny vám spôsobujú problémy a pocítite úľavu od príznakov, keď ich eliminujete,“ pokračuje.  

Čítajte tiež: Kalórie, ktoré vypijete sú väčší problém ako strava: Viete, koľko kíl navyše vám spôsobia v priebehu mesiaca?

Existujú aj ďalšie citlivosti ako histamíny

Ako informuje odborník ďalej, pre určitú skupinu pacientov s autoimunitnými ochoreniami to nie je takto „ľahké“. V skutočnosti môžu mať menej bežné citlivosti, ktoré však treba tiež zvážiť. Na základe skúseností odborník uvádza aj ďalšie potraviny, ktorým by sa mali vyhýbať. Ide o histamíny, ktoré sú chemikáliami a v našom tele sa vytvárajú ako odpoveď na alergény. Histamíny sú v tele uvoľňované počas zápalovo-imunitnej reakcie na alergény: „Histamín N-metyltransferáza (HNMT) a diaminooxidáza (DAO) sú dva enzýmy, ktoré štiepia histamín. Ak je nedostatok týchto enzýmov, môže dôjsť práve k histamínovej intolerancii. Histamínová intolerancia je v podstate alergická reakcia bez alergénu, niekedy nazývaná aj „pseudoalergia“.“ Typické príznaky histamínovej intolerancie sú podobné alergickým reakciám, ako je vyrážka, problémy s dýchaním, nádcha, no zahŕňajú aj tráviace problémy či bolesti kĺbov.

Rizikové histamínové potraviny 

Medzi vysokohistamínové potraviny patrí aj taký vývar z kostí, syr, huby, orechy, údené mäso, fermentované potraviny ako kyslá kapusta, kimchi, kombucha, špenát či čokoláda. Ale aj banány, cesnak, cibuľa, plesnivé potraviny a jedlá, artičoky či špargľa, ryža, káva, sušené ovocie, kukurica, spracované mäso. Všetky tieto by mohli viesť u autoimunitných pacientov k roztiahnutiu čriev. To zase vyvolá plynatosť, bolesti, zápchy, hnačky a ďalšie príznaky. 

Neprehliadnite: Zdá sa vám, že všetci naokolo chudnú a vám to nejde? Takto nájdete ten správny stravovací plán vhodný pre vás

Na záver odborník dodáva, že ak bojujete s autoimunitným ochorením a vyskúšali ste už vylúčenie potravín, dajte si aj tú námahu, aby ste zistili, či k tomu vo vašom prípade neprispieva aj jedna z týchto menej častých, ale predsa len citlivostí. Vaše zdravie za to stojí.