Presunúť na hlavný obsah

Čakankový sirup na chudnutie ako novinka: Zlepšuje metabolizmus, trávenie, čistí pečeň a črevá

Chudnutie a diéty

Čakankový sirup je v podstate novinkou medzi prírodnými sladidlami. Vďaka svojej skvelej chuti a zdravotným benefitom si získava čoraz viac priaznivcov.

Čakanka ako superpotravina

Liečivé účinky čakanky poznali už starí Egypťania. Bylinkári aj vedci stále chvália túto bylinu s jasne modrými kvetmi. Zlepšuje metabolizmus, zmierňuje bolesti kĺbov, zlepšuje trávenie a čistí pečeň a črevá. Koreň čakanky je zásobárňou inulínu (prebiotickej vlákniny), vitamínov a minerálov.

Prečítajte si: Potraviny, z ktorých sa najrýchlejšie priberá na bruchu: Keď ich vylúčite, môžete vyzerať štíhlejšie, než ste si mysleli

V potravinárskom priemysle sa používa už dlho. Asi najznámejším produktom je čakanková káva, obľúbená najmä u ľudí citlivých na kofeín. Čakanka produkuje aj vlákninu nazývanú inulín, ktorá sa často pridáva do tyčiniek, sušienok a potravinových doplnkov.

Čakankový sirup

Z koreňa čakanky sa teraz pomocou patentovanej technológie vyrába sirup s vynikajúcim zložením. Má nízky glykemický index, obsahuje menej kalórií ako bežný cukor a je bohatý na vlákninu. Naopak, len ťažko by ste v ňom našli konzervačné látky, umelé príchute alebo lepok.

6 výhod čakankového sirupu

1. Zlepšuje imunitu

Účinok čakanky na imunitu spočíva vo vysokej koncentrácii vlákniny, ktorá má priaznivé účinky na črevá. Podporuje rozmnožovanie prospešných baktérií. Keďže naša imunita sídli v črevách, bakteriálne osídlenie a správne trávenie majú veľký vplyv na celkovú imunitu organizmu. Sladenie čakankovým sirupom vás tak môže zachrániť pred prechladnutím a vírusmi. Okrem toho čakanka pôsobí protizápalovo, detoxikuje organizmus a zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov.

Mohlo by vás zaujímať: Nízkocholesterolová diéta: Stačí upraviť jedálniček podľa tohto vzoru a váš zdravotný stav sa zlepší

2. Ideálne pre milovníkov športu

Čakankový sirup po fyzickej aktivite dodáva okamžitú energiu bez zaťaženia trávenia, pečene a obličiek.

3. Vhodné na chudnutie

Obsahuje takmer polovicu kalórií medu alebo cukru. V 100 g čakankového sirupu je len 161 kcal. Sladkosť si nevšimnete. V primeranom množstve neohrozí vašu líniu.

4. Môžu si ho vychutnať aj diabetici

Sirup je vhodný aj pre diabetikov 1. a 2. typu. Ak sa v strave zameriate na iné potraviny s nízkym glykemickým indexom, možno sa vám podarí prirodzene znížiť hladinu glukózy v krvi. Čakankový sirup pôsobí aj ako účinná prevencia cukrovky 2. typu (tzv. "starecká cukrovka").

5. Pomáha dobrému tráveniu

Čakankový sirup podporuje rast dobrých baktérií v črevách. Na druhej strane bojuje proti nežiaducim "obyvateľom", pôvodcom tráviacich problémov. Stimuluje tak činnosť čriev a zmierňuje akútnu a chronickú zápchu.

Neprekračujte ale odporúčanú dennú dávku, ktorá je 10-20 g. Pri nadmernej konzumácii môže nadbytok inulínu spôsobiť tráviace ťažkosti.

6. Nepoškodzuje zuby

Dobrá správa pre deti a ich rodičov - konečne existuje sladidlo, ktoré sa chuťovo vyrovná cukru, ale neničí zubnú sklovinu. Čakankový sirup je šetrný k zubom a dokonca znižuje riziko vzniku zubného kazu.

Neprehliadnite: 5-dňový štartovací jedálniček na chudnutie: Detailný návod, ako začať boj s tukmi

Tipy na používanie čakankového sirupu

  • V nápojoch - teplých alebo studených
  • Na osladenie kaše, jogurtu, müsli
  • Na palacinky
  • Na výrobu domácej zmrzliny
  • Namiesto cukru v dezertoch a koláčoch
  • V paradajkových (a iných) omáčkach

Vďaka svojmu vynikajúcemu zloženiu je čakankový sirup vhodným prostriedkom na sladenie nápojov a pokrmov. Aj tu však platí zlaté pravidlo "všetkého veľa škodí". Preto neprekračujte odporúčanú dennú dávku 10 - 20 g.