Čakankový sirup na chudnutie ako novinka: Zlepšuje metabolizmus, trávenie, čistí pečeň a črevá
Čakankový sirup je v podstate novinkou medzi prírodnými sladidlami. Vďaka svojej skvelej chuti a zdravotným benefitom si získava čoraz viac priaznivcov.
Čakanka ako superpotravina
Liečivé účinky čakanky poznali už starí Egypťania. Bylinkári aj vedci stále chvália túto bylinu s jasne modrými kvetmi. Zlepšuje metabolizmus, zmierňuje bolesti kĺbov, zlepšuje trávenie a čistí pečeň a črevá. Koreň čakanky je zásobárňou inulínu (prebiotickej vlákniny), vitamínov a minerálov.
Prečítajte si: Potraviny, z ktorých sa najrýchlejšie priberá na bruchu: Keď ich vylúčite, môžete vyzerať štíhlejšie, než ste si mysleli
V potravinárskom priemysle sa používa už dlho. Asi najznámejším produktom je čakanková káva, obľúbená najmä u ľudí citlivých na kofeín. Čakanka produkuje aj vlákninu nazývanú inulín, ktorá sa často pridáva do tyčiniek, sušienok a potravinových doplnkov.
Čakankový sirup
Z koreňa čakanky sa teraz pomocou patentovanej technológie vyrába sirup s vynikajúcim zložením. Má nízky glykemický index, obsahuje menej kalórií ako bežný cukor a je bohatý na vlákninu. Naopak, len ťažko by ste v ňom našli konzervačné látky, umelé príchute alebo lepok.
6 výhod čakankového sirupu
1. Zlepšuje imunitu
Účinok čakanky na imunitu spočíva vo vysokej koncentrácii vlákniny, ktorá má priaznivé účinky na črevá. Podporuje rozmnožovanie prospešných baktérií. Keďže naša imunita sídli v črevách, bakteriálne osídlenie a správne trávenie majú veľký vplyv na celkovú imunitu organizmu. Sladenie čakankovým sirupom vás tak môže zachrániť pred prechladnutím a vírusmi. Okrem toho čakanka pôsobí protizápalovo, detoxikuje organizmus a zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov.
Mohlo by vás zaujímať: Nízkocholesterolová diéta: Stačí upraviť jedálniček podľa tohto vzoru a váš zdravotný stav sa zlepší
2. Ideálne pre milovníkov športu
Čakankový sirup po fyzickej aktivite dodáva okamžitú energiu bez zaťaženia trávenia, pečene a obličiek.
3. Vhodné na chudnutie
Obsahuje takmer polovicu kalórií medu alebo cukru. V 100 g čakankového sirupu je len 161 kcal. Sladkosť si nevšimnete. V primeranom množstve neohrozí vašu líniu.
4. Môžu si ho vychutnať aj diabetici
Sirup je vhodný aj pre diabetikov 1. a 2. typu. Ak sa v strave zameriate na iné potraviny s nízkym glykemickým indexom, možno sa vám podarí prirodzene znížiť hladinu glukózy v krvi. Čakankový sirup pôsobí aj ako účinná prevencia cukrovky 2. typu (tzv. "starecká cukrovka").
5. Pomáha dobrému tráveniu
Čakankový sirup podporuje rast dobrých baktérií v črevách. Na druhej strane bojuje proti nežiaducim "obyvateľom", pôvodcom tráviacich problémov. Stimuluje tak činnosť čriev a zmierňuje akútnu a chronickú zápchu.
Neprekračujte ale odporúčanú dennú dávku, ktorá je 10-20 g. Pri nadmernej konzumácii môže nadbytok inulínu spôsobiť tráviace ťažkosti.
6. Nepoškodzuje zuby
Dobrá správa pre deti a ich rodičov - konečne existuje sladidlo, ktoré sa chuťovo vyrovná cukru, ale neničí zubnú sklovinu. Čakankový sirup je šetrný k zubom a dokonca znižuje riziko vzniku zubného kazu.
Neprehliadnite: 5-dňový štartovací jedálniček na chudnutie: Detailný návod, ako začať boj s tukmi
Tipy na používanie čakankového sirupu
- V nápojoch - teplých alebo studených
- Na osladenie kaše, jogurtu, müsli
- Na palacinky
- Na výrobu domácej zmrzliny
- Namiesto cukru v dezertoch a koláčoch
- V paradajkových (a iných) omáčkach
Vďaka svojmu vynikajúcemu zloženiu je čakankový sirup vhodným prostriedkom na sladenie nápojov a pokrmov. Aj tu však platí zlaté pravidlo "všetkého veľa škodí". Preto neprekračujte odporúčanú dennú dávku 10 - 20 g.