Presunúť na hlavný obsah

Ktorý cukor nám škodí a ktorý nie?

Zdravie a relax

Život bez sladkého by si len málokto z nás dokázal predstaviť. Cukor, ktorý je našim hlavným zdrojom energie, sa nenachádza len v hriešne dobrej čokoláde, ale aj v alternatívnom ovocí a ovocných šťavách. FEMINITY preto zisťovalo, ktorý typ cukru na nás vplýva dobre a ktorý nám naopak škodí.

 

Biely cukor, ktorý pochádza repy

Klasický biely cukor, ktorý pridávame do rôznych potravín je vyrábaný z repy, a to rafináciou. Znamená to, že zložky, ktoré naše telo potrebuje pri trávení (horčík, vápnik, chróm, zinok a ďalšie významné živiny) sú pri tomto procese znehodnotené a vo výslednej fáze zostáva len sacharóza. Tieto nevyhnutné minerály si dokáže naše telo vziať z rezerv, ktoré máme. 
 
Riskujeme tak oslabenie imunitného systému, v dôsledku čoho sme viac unavení a bez energie, malátni, precitlivelí a môžeme trpieť neurózou. Biely cukor spomaľuje trávenie a nemá priaznivé účinky ani na náš chrup. Zvýšená hladina cukru vedie aj k obezite, ktorá je spojená s problémami srdca, cievov, či kĺbov.
 

Čim ho môžeme nahradiť?

Je všeobecne známe, že cukry, ktoré zo seba nevydáme von sa premenia na tuky a usadia sa na miestach, na ktorých si to najmenej želáme a s ktorými bojujeme. To je motivácia, prečo si treba vyberať potraviny s obsahom cukru, ktorý ľahko príjmeme a rýchlo spálime. 
Veľmi zdravým palivom sú niektoré druhy ovocia, predovšetkým sušeného ktorým nič nepokazíte. Sušené datle, hrozienka, marhule alebo banány sú ľahké, chutné, dodajú vám energiu a rýchlo ich spálite.
 
Prirodzeným, no trvalejším zdrojom energie a cukrov sú (málo obľúbené) strukoviny, zemiaky, ale aj jablká a ovsené vločky, ktoré najmä ráno dokážu človeka nabudiť a dodať mu vitalitu. Cukor, ktorý tieto suroviny obsahujú si telo síce ponechá v sebe dlhšie, ale čerpá z nich postupne. Sú nevyhnutnou zložkou hlavne ľudí, ktorí sú aktívni a venujú sa športu.
 
Pravdou však zostáva, že naše telo si jednoducho cukor vypýta. Sladké pokušenie by sme nemali jesť počas hlavného jedla, pretože je známe, že cukor potláča chuť na jedlo. Avšak len krátkodobo, neskôr vyvolá opätovnú túžbu po niečom sladkom. Normálne jedlo sa tak snaží vyhnať z nášho jedálnička.