Najzdravšie raňajky, ktoré mnohí z nás podceňujú: Zlepšujú trávenie a pomáhajú tlmiť ďalšie ťažkosti
Teplé raňajky sú z hľadiska čínskej medicíny najdôležitejším jedlom dňa a rovnako tak najprospešnejším. V čom spočívajú ich benefity?
Väčšina z nás raňajkuje pečivo, vajíčka, sladké muffiny alebo bábovky a v lepšom prípade cereálie, avšak s ovocím. Tieto raňajky však ochladzujú náš orgaznizmus a preto nie sú podľa čínskych ľudových liečiteľov najvhodnejšie pre náš organizmus. Práve naopak, jednými z najužitočnejších sú teplé kaše.
Teplá kaša zlepšuje trávenie a odstráni podráždenie žalúdka
Teplú kašu si môžete pripraviť z nasekaných obyčajných ovsených vločiek bez chuti, ražných vločiek, pšeničných či pohánkových vločiek, zo špaldovej krupice alebo kukuričnej krupice. Vďaka vysokému obsahu vlákniny takáto kaša zlepšuje z dlhodobého hľadiska trávenie, pomáha bojovať proti podráždenému žalúdku a zmierňuje tiež nervozitu. V neposlednom rade zabraňujete vzniku prebytočných kíl v podobe tuku či vysokému cholesterolu. Vláknina je nesmierne dôležitá pre telo a má pozitívne účinky na problémy s kožou, ktoré vyplývajú zvnútra. Pravidelnou konzumáciou teplej kaše sa zlepší nielen trávenie, ale aj vylučovanie.
Tieto kaše majú okrem toho nízky glykemický index, s čím súvisí aj uvoľňovanie živín a cukru z daného jedla. Potraviny, ktoré obsahujú biele jedy, teda rafinovaný cukor či múku, majú vysoký glykemický index, čo spôsobuje síce rýchle nasýtenie, ale na druhej strane len krátkodobé. Po pár minútach vyvolajú tzv. vlčí hlad.
Domáce recepty na teplé kaše
Teplá ovsená kaša s jablkom a škoricou
½ šálky neochutených ovsených vločiek
1 šálka ryžového mlieka
2 jablká
½ mletej škorice
2 lyžice ľanových semienok
150 ml bieleho jogurtu
1PL medu alebo javorového sirupu
Ovsená kaša z vlašských orechov a s chia semiačkami
½ šálky neochutených ovsených vločiek
1 šálka mandľového alebo kokosového mlieka
1PL masla z vlašských orechov
1PL medu
1ČL chia semienok
1 stredne veľký banán
Maková ovsená kaša
2/3 šálky makového mlieka alebo kokosového mlieka
1 šálka ovsených vločiek
3PL čerstvo pomletého maku
1 vaječný bielok
1PL medu alebo javorového sirupu
Šťava z citrónu