Presunúť na hlavný obsah

5 zázračných potravín, ktoré by ste mali častejšie zaradiť do jedálnička: Vďaka nim si telo vytvorí silnú obranyschopnosť

Zdravie

Dôležité potraviny, ktoré zamávajú s nepríjemnými chorobami. Preštuduje si zoznam prírodných antibiotík, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.

Chrípkové obdobie je opäť tu a vy len z každej strany počúvate, ako sa vaši známi chystajú marodovať. Aby ste predišli nepríjemnej chorobe, stačí ak do svojho jedálnička zaradíte tieto zdravé potraviny, ktoré vám vytvoria v tele silnú obranyschopnosť.

Mohlo by vás zaujímať: Bylinka, ktorá vám pomôže zbaviť sa do rána teploty: Potíte sa dvakrát viac a organizmus sa vám za to poďakuje

Grep

Jeden z najúčinnejších stimulátorov imunitného systému obsahuje bohaté množstvo vitamínu C. Vďaka najvyššiemu podielu vitamínu zo všetkých ovocí sa zaraďuje medzi účinné potraviny v boji proti chrípke, prechladnutiu a zvýšenej teplote. Každodenná konzumácia grepu je prospešná pre vaše zdravie a vytvára v tele silnú obranyschopnosť. Čerstvé ovocie je dostupné po celý rok no najväčší dosah má práve v zimných a jarných mesiacoch. Konzumujte ho čerstvé a dostatočne umyté a ošetrené od škodlivých chemických látok.

Vlašské orechy 

Rastlinná živina má vysoké antioxidačné a protizápalové účinky. Výživné látky obsiahnuté vo vlašských orechoch vám napomáhajú obnoviť imunitný systém a odstrániť z tela veľké množstvo škodlivých látok. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu E, ktorý zvyšuje obranyschopnosť a vytvára v tele vlákninu. Zdá sa, že vlašské orechy sú na Slovensku veľmi podceňované a málokto ich berie ako účinnú pomoc proti chrípke. Zaraďte do svojho jedálnička túto zdravú pochúťku a uvidíte, ako sa vás zdravotný stav zlepší.

Škorica 

Táto voňavá korenina disponuje antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré napomáhajú predísť nepríjemnej chrípke či zápalom v tele. Okrem kladného prínosu pre váš organizmus je škorica svojou chuťou a arómou obľúbeným korením na konzumáciu. Čajová lyžička denne vás ochráni pred nepríjemnou chrípkou a zároveň zmierni príznaky prechladnutia. Stačí si vytvoriť čaj na ajurvédsky spôsob, ktorý podporí imunitu a zamáva tak s nepríjemnými bacilmi.  Lyžicu škorice zmiešajte so štipkou koriandru a kockou zázvoru. Ingrediencie zalejte vriacou vodou a nechajte pár minút lúhovať. Tento ajurvédsky čaj je najlepšie piť ráno nalačno.

Zázvor 

Zázvor sa používa ako prírodný prostriedok proti chrípke po celé stáročia. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B6 a na ľudský organizmus pôsobí protizápalovo. Má schopnosť uvoľňovať v tele hlien a zároveň si poradí so začínajúcou nádchou. Najúčinnejšia forma konzumácie tohto liečivého antibiotika je vo forme silného čaju. Čerstvý zázvor si nakrájajte na drobné kúsky a vysypte do väčšej šálky. Kúsky zázvora zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 10-15 minút. Ostrú až pikantnú chuť zázvorového čaju môžete zmierniť pridaním medu. Dôležité je piť tento čaj horúci, aby sa všetky živiny a vitamíny dostali do tela rýchlejšie.

Prečítajte si: Najbohatšie potraviny na vlákninu: Keď začleníte do jedálnička toto, vaše telo prejde očistou

Cesnak 

Za prírodné antibiotikum sa už od nepamäti považuje práve zázračný cesnak. Šťava z cesnaku dokáže zabiť veľké množstvo baktérií a plesní, ktoré sa hromadia vo vašom tele. Pravidelná konzumácia cesnaku preto prináša pozitívne účinky na vás imunitný systém a v tele sa vytvára silná obranyschopnosť. Ak sa chcete vyvarovať nepríjemnému dychu, stačí ak použijete starý dobrý trik. Malý strúčik cesnaku si nakrájajte nadrobno, dajte na čajovú lyžičku a zalejte trochou medu. Celú zmes prehltnite bez hryzenia a zapite pohárom čistej vody. Vďaka tomuto triku sa vyhnete cesnakovému dychu a zároveň zničíte baktérie vo vašom tele.