Presunúť na hlavný obsah

Mladá Slovenka pracovala v jednej z najlepších reštaurácií vo Francúzsku: Kúsok Paríža preniesla aj na Slovensko

Kariéra

Le Miam je splneným snom jednej malej Slovenky zamilovanej do Paríža. Do Francúzska a jeho cukrárskeho umenia, ktoré spája chute, farby a vône z celého sveta. Vzniklo z lásky k sladkému a hlavne k čokoláde.

Po štúdiu marketingovej komunikácie a práci letušky priviedla práve láska, Barboru do Paríža. Nasledoval rýchlokurz francúzštiny, zbalený kufor a nový sused – Eiffelovka. ”Po ročnom štúdiu na jednej z najuznávanejších francúzskych gastronomických škôl FERRANDI som získala titul CAP Pâtissier.”

Dostala job snov 

Možno práve to bolo ”zlatým lístkom” k prvej práci vo výške 115 metrov, na druhom poschodí Eiffelovej veže. Barbora získala naozaj job snov. Začínala v labužníckej reštaurácii Jules Verne pod palcom Alaina Ducassa s jednou Michelinovou hviezdičkou. ”Skúsenosť stála za všetok stres, či je malina správne naklonená do 45 stupňového uhla, či sú kopčeky zmrzliny v strede a tanier natočený na milimeter presne. Takže, ak sa ma niekto spýta, či som bola na Eiffelovke, odpoviem áno, aspoň stokrát.”

Paríž je jej srdcovkou

Barborina cesta pokračovala k macaronovému učiteľovi do Acide macaron teamu. Tam spoznala ľudí, za ktorými sa jej cnie dodnes. Práve v Paríži získala skutočne bohaté skúsenosti, cenné rady a priateľstvá, ktoré sa nedajú vyvážiť ani zlatom. A hoci jej občas chýba život v meste svetiel, rozhodla sa sympatická mladá žena, predsa len vrátiť na Slovensko. ”Do mojej Bratislavy, na Slovensko, chcem priniesť všetko to, kvôli čomu som zatúžila stať sa cukrárkou. Priniesť sem, k nám kúsok Francúzska. Podnietiť chute, tvoriť, meniť, objavovať a robiť radosť, deliť sa a vychutnávať. Jednoducho zavrieť oči, otvoriť ústa.”

U Barbory v Le Miam nájdete pravé francúzske dezerty, mini koláčiky, ale aj grande zákusky, macarons aj mini macarons. ”Recepty pozbierané priamo v Paríži, prinesené domov, aby ste aj vy pochopili, prečo keď vstúpim do francúzskej cukrárne, mám chuť na všetko. Paríž a jeho svet gastornómie u mňa zohral dôležitú úlohu. No môj vlastný príbeh začína tu a teraz, doma v Bratislave.”