Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočný jablkový mrežovník: Skvelý dezert na sviatočný stôl

Feminity

Neviete, čím potešiť svojich blízkych počas Veľkej noci? Máme pre vás skvelý tip na ideálny recept pre mlsné jazýčky. Verte nám, že ním potešíte malých aj veľkých

Neprehliadnite: Rybacia nátierka z tuniaka: Dokonalé, sýte a rýchle raňajky na počkanie

Čo budete potrebovať:

400 g múka hladká
300 g smotana kyslá
200 g maslo
štipka soli
1,5 kg jabĺk
vanilkový cukor
mletá škorica

Postup: 

1. Do misky dáme múku, štipku soli, kyslú smotanu a maslo. Rukou spracujeme cesto. Misku zakryjeme fóliou a dáme na pár hodín do chladničky. Cesto pol hodiny pred vaľkaním vytiahneme z chladničky, aby nebolo studené. Rozdelíme ho na jednu väčšiu a druhú menšiu časť v pomere 1:3. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a dáme na plech. Očistené jablká postrúhame rovno na cesto, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. 
 
2. Zvyšok cesta rozvaľkáme a následne pokrájame na dlhé pásy. Tie striedavo poukladáme na jablká, začneme od stredu ku krajom. Takto urobíme na koláči mriežku.
 
3. Mrežovník vložíme do rúry a pečieme na 170 stupňov približne 50 minút. Mrežovník by sa nemal piecť prudko, skôr pomalšie a do ružova. Po upečení ho necháme vychladnúť, až potom nakrájame, aby jablká neboli horúce a z koláča nevytiekli. Na záver posypeme  práškovým cukrom.