Presunúť na hlavný obsah

Dajte zbohom tradičnej čokoláde: Na popraskaných citrónových cookies si pochutnáte

Recepty

Celkom bežne sa pečú popraskané čokoládové sušienky. Tie všetci poznáme. Skúste to však tentokrát inak. Krehké maslové sušienky s citrónovou príchuťou si zamilujete.

Na citrónovú dobrotu potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • jemne nastrúhaná kôra z 1 bio citrónu
  • 120 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 celé vajíčka veľkosti M

Na obalenie:

  • 80 g práškového cukru

Neprehliadnite: Najlepšia je tá vlastná: Pripravte si domácu zmrzlinu len z dvoch surovín!

Postup prípravy:

  1. Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu.
  2. V miske zmiešajte múku, soľ a kypriaci prášok. Zmes poriadne premiešajte.
  3. Najemno si nastrúhajte kôru z citrónu. Výhradne tú žltú časť, pretože tá biela je už horká. 
  4. Zmäknuté maslo, cukor a citrónovú kôru vyšľahajte do hladkého nadýchaného krému. 
  5. Do krému postupne zapracujte vajíčka, jedno po druhom. 
  6. Pridajte citrónovú šťavu a nakoniec zmes s múkou. 
  7. Vypracujte hladké cesto. Cesto sa však bude trochu lepiť, nechajte ho teda pár minút v chladničke
  8. Do misky si nasypte práškový cukor. Z vychladutého cesta urobte guličky, ktoré obaľte práškovým cukrom. Cukrom určite nešetrite! 
  9. Guličky položte na plech vyložený papierom na pečenie vo väčších rozostupoch. Pečením  totiž získavajú na veľkosti. Predídete tak ich zlepeniu.
  10. Rúru zapnite na 175 stupňov. Vo vyhriatej rúre pečte cookies 15-17 minút. Po vybratí z rúry ich nechajte ešte 5-10 minút na plechu.

Prečítejte si tiež: Oslaďte si život: Pripravte si vynikajúce lievnace s medom a ovocím

Tip: Medzi každou ďalšou dávkou, vložte cesto späť do chladničky, bude sa vám s ním lepšie pracovať.

Dobrú chuť!