Ochutnajte dezert, ktorý si podmanil aj baletky: Pavlova torta ľahká ako obláčik
Čo má spoločné dezert z vaječných bielkov s baletkami? Všetko! Inšpiráciou na vznik torty pomenovanej na počesť ruskej primabaleríny Anny Pavlovej mala byť jej ľahká baletná sukňa, v ktorej Anna akoby netancovala, ale vznášala sa.
Na korpus potrebujeme:
- 6 ks bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 1 PL Zlatého klasu
- 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
Neprehliadnite: Stavte na sezónnosť: Jednoduchý recept na domáci malinový džem podľa blogerky Lapetit
Na krém si pripravíme:
- 250 g mascarpone
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 PL práškového cukru
Na dozdobenie:
- 150 ml slaného karamelu
- mandľové plátky
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 140 stupňov (teplovzdušnú na 120 stupňov).
- Základom Pavlovej torty sú dobre našľahané bielka s cukrom. Vo veľkej mise precízne šľaháme vaječné bielka elektrickým šľahačom na najvyššej rýchlosti dovtedy, kým nevytvoria kompaktnú hmotu.
- Do hmoty postupne pridávame kryštálový cukor a na koniec kukuričný škrob a citrónovú šťavu/vínny ocot.
- Bielkovú hmotu rozdelíme na dve časti. Každú z nich rozotrieme na plechu vyloženom papierom na pečenie do tvaru kruhu (kruh by mal mať priemer asi 20 – 22 cm).
- Plech vložíme do rúry a korpusy sušíme! asi 80 min pri maximálnej teplote 120°C.
- Po uplynutí času rúru vypneme, avšak tortu v nej necháme chladnúť nie kratšie ako 3 hodiny.
- Krém si v miske vyšľaháme zo smotany, práškového cukru a mascarpone.
- Po vychladnutí nanesieme na bielkový korpus jemne vymiešaný krém, ktorý prekryjeme ďalším korpusom.
- Tortu ozdobíme podľa chuti slaným karamelom a mandľovými plátkami
Prečítejte si tiež: Chuťovka na poobedie: Broskyňový mrežovník s vanilkovou zmrzlinou, po ktorom si oblížete prsty
Tip: Namiesto jednej veľkej Pavlovej torty si môžeme pripraviť aj jej menšie verzie, ktoré rovno naservírujeme každému na samostatný tanier.