Presunúť na hlavný obsah

Ochutnajte dezert, ktorý si podmanil aj baletky: Pavlova torta ľahká ako obláčik

Recepty

Čo má spoločné dezert z vaječných bielkov s baletkami? Všetko! Inšpiráciou na vznik torty pomenovanej na počesť ruskej primabaleríny Anny Pavlovej mala byť jej ľahká baletná sukňa, v ktorej Anna akoby netancovala, ale vznášala sa.

Na korpus potrebujeme:

  • 6 ks bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 PL Zlatého klasu
  • 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

Neprehliadnite: Stavte na sezónnosť: Jednoduchý recept na domáci malinový džem podľa blogerky Lapetit

Na krém si pripravíme:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smotany na šľahanie 
  • 2 PL práškového cukru

Na dozdobenie:

  • 150 ml slaného karamelu
  • mandľové plátky

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 140 stupňov (teplovzdušnú na 120 stupňov).
  2. Základom Pavlovej torty sú dobre našľahané bielka s cukrom. Vo veľkej mise precízne šľaháme vaječné bielka elektrickým šľahačom na najvyššej rýchlosti dovtedy, kým nevytvoria kompaktnú hmotu.
  3. Do hmoty postupne pridávame kryštálový cukor a na koniec kukuričný škrob a citrónovú šťavu/vínny ocot.
  4. Bielkovú hmotu rozdelíme na dve časti. Každú z nich rozotrieme na plechu vyloženom papierom na pečenie do tvaru kruhu (kruh by mal mať priemer asi 20 – 22 cm).
  5. Plech vložíme do rúry a korpusy sušíme! asi 80 min pri maximálnej teplote 120°C. 
  6. Po uplynutí času rúru vypneme, avšak tortu v nej necháme chladnúť nie kratšie ako 3 hodiny.
  7. Krém si v miske vyšľaháme zo smotany, práškového cukru a mascarpone. 
  8. Po vychladnutí nanesieme na bielkový korpus jemne vymiešaný krém, ktorý prekryjeme ďalším korpusom.
  9. Tortu ozdobíme podľa chuti slaným karamelom a mandľovými plátkami 

Prečítejte si tiež: Chuťovka na poobedie: Broskyňový mrežovník s vanilkovou zmrzlinou, po ktorom si oblížete prsty

Tip: Namiesto jednej veľkej Pavlovej torty si môžeme pripraviť aj jej menšie verzie, ktoré rovno naservírujeme každému na samostatný tanier.

Dobrú chuť!