Presunúť na hlavný obsah

Chuťovka na poobedie: Broskyňový mrežovník s vanilkovou zmrzlinou, po ktorom si oblížete prsty

Recepty

Nie ste si istá, aký dezert pripraviť na víkend? Zaručujeme vám, že krehký broskyňový mrežovník zo stola zmizne ešte predtým, než vám stihne vychladnúť vaša poobedňajšia káva.

Na cesto potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 260 g masla (Hera)
  • 180 g práškového cukru
  • kypriaci prášok do pečiva
  • 1 žĺtok (1 bielko na potretie)

Neprehliadnite: Doprajte si sladké raňajky: Francúzsky toast podľa tradičnej receptúry, ktorý vás postaví z postele

Na plnku si pripravíme:

  • 1 kg broskýň
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g Zlatého klasu

Postup prípravy:

  1. Z preosiatej múky, práškového cukru, kypriaceho prášku, zmäknutého masla a žĺtku si pripravíme cesto.
  2. Plech vymastíme maslom a 2/3 cesta rozlačíme prstami rovnomerne po plechu.
  3. Umyté broskyne rozkrojíme a zbavíme ich kôstok. 
  4. V hrnci ich zasypeme cukrom, zalejeme vodou a na miernom plameni domäkka pomaly varíme. 
  5. Broskyňovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť nad plameň. Primiešame k nej v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustu plnku.
  6. Plnku natrieme na pripravené cesto.
  7. Z poslednej 1/3  cesta tvarujeme šulaním mriežku, ktorú potrieme vyšlahaným bielkom.
  8. Pripravený mrežovník pečieme v rúre rozohriatej na 180°C asi 20 - 25 minút.

Prečítejte si tiež: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút

Tip: Teplý broskyňový mrežovník servírujte s vanilkovou zmrzlinou, s ktorou bude chutiť opäť o čosi viac.

Dobrú chuť!