Domáca podoba švédskej klasiky: Mäsové guličky v lahodnej krémovej omáčke
Tradičné švédske mäsové guličky už nie sú len výsadou tamojších gazdiniek či tunajšieho obchodu s nábytkom, dnes si ich môžete podľa tohto receptu jednoducho pripraviť aj doma.
Na švédske mäsové guličky potrebujeme:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/4 šálky strúhanky
- 1 lyžica nasekaného petržlenu
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
- ¼ šálka nasekanej cibule
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ⅛ lyžička čierneho korenia
- ½ lyžičky soli
- 1 vajce
Neprehliadnite: Doprajte si sladké raňajky: Francúzsky toast podľa tradičnej receptúry, ktorý vás postaví z postele
Na krémovú omáčku potrebujeme:
- 1 PL olivového oleja
- 5 PL masla
- 3 PL múky
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ a korenie podľa chuti
Prečítejte si tiež: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút
Postup prípravy:
- V stredne veľkej miske zmiešame mleté hovädzie mäso, strúhanku, petržlen, nové korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnakový prášok, korenie, soľ a vajce. Zmes poriadne zamiešame.
- Zo zmesi začneme formovať guličky. Postačí na 12 väčších, či 20 menších guličiek.
- Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a 1 lyžicu masla. Pridáme mäsové guličky a varíme nepretržite až dovtedy, kým nie sú na každej strane hnedé.
- Upečené guličky vyberieme a prikryjeme fóliou.
- Do výpeku pridáme 4 lyžice masla a múku a miešame, kým omáčka nezhnedne. Pomaly premiešame hovädzí vývar a smotanu. Pridáme sójovú omáčku a dijónsku horčicu.
- Omáčku privedieme o varu a čakáme, kým nezhustne. Ochutíme soľou a korením.
- Pridáme mäsové guličky späť na panvicu a varíme ďalšie cca 2 minúty.
Tip: Tradičné mäsové guličky podávajte aj s brusnicovou omáčkou, ktorá zdôrazní ich chuť.