Presunúť na hlavný obsah

Domáca podoba švédskej klasiky: Mäsové guličky v lahodnej krémovej omáčke

Recepty

Tradičné švédske mäsové guličky už nie sú len výsadou tamojších gazdiniek či tunajšieho obchodu s nábytkom, dnes si ich môžete podľa tohto receptu jednoducho pripraviť aj doma.

Na švédske mäsové guličky potrebujeme:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/4 šálky strúhanky
  • 1 lyžica nasekaného petržlenu
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
  • ¼ šálka nasekanej cibule
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ⅛ lyžička čierneho korenia
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce

Neprehliadnite: Doprajte si sladké raňajky: Francúzsky toast podľa tradičnej receptúry, ktorý vás postaví z postele

Na krémovú omáčku potrebujeme:

  • 1 PL olivového oleja
  • 5 PL masla
  • 3 PL múky
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Prečítejte si tiež: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút

Postup prípravy:

  1. V stredne veľkej miske zmiešame mleté ​​hovädzie mäso, strúhanku, petržlen, nové korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnakový prášok, korenie, soľ a vajce. Zmes poriadne zamiešame.
  2. Zo zmesi začneme formovať guličky. Postačí na 12 väčších, či 20 menších guličiek. 
  3. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a 1 lyžicu masla. Pridáme mäsové guličky a varíme nepretržite až dovtedy, kým nie sú na každej strane hnedé. 
  4. Upečené guličky vyberieme a prikryjeme fóliou.
  5. Do výpeku pridáme 4 lyžice masla a múku a miešame, kým omáčka nezhnedne. Pomaly premiešame hovädzí vývar a smotanu. Pridáme sójovú omáčku a dijónsku horčicu.
  6. Omáčku privedieme o varu a čakáme, kým nezhustne. Ochutíme soľou a korením.
  7. Pridáme mäsové guličky späť na panvicu a varíme ďalšie cca 2 minúty.

Tip: Tradičné mäsové guličky podávajte aj s brusnicovou omáčkou, ktorá zdôrazní ich chuť. 

Dobrú chuť!

- Najčítanejšie -

Diskusia k článku

comments powered by Disqus