Stavte na sezónnosť: Jednoduchý recept na domáci malinový džem podľa blogerky Lapetit
Nič nie je lepšie, ako kvalitný doma pripravený džem z malín, ktoré dozrievajú práve v lete. Máme pre vás recept podľa blogerky Moniky Kóňovej z blogu @lapetit.
Na cca 2 l džemu (8 x 250 ml pohárikov) potrebujeme:
- 2 kg malín
- 0,8 kg cukru
- 2 ČL kyseliny citrónovej
Neprehliadnite: Chuťovka na poobedie: Broskyňový mrežovník s vanilkovou zmrzlinou, po ktorom si oblížete prsty
Postup prípravy:
- Maliny jemne umyte, a nechajte odkvapkať. Ak máte pociť, že sú veľmi mokré, môžete ich jemne osušiť papierovou útierkou.
- Dajte ich do veľkej misy alebo pohára, zasypte cukroma odložte aspoň na 24 hodín do chladničky.
- Potom maliny dopre premiešajte a po častiach dajte variť. Ja používam liatinový hrniec, kde som dala polovicu malín, dobre premiešala a varila som ich približne 30 – 45 minút.
- Ak sa vám vytvorí trochu peny ako mne, nechajte džem 5 minút postáť, pridajte kyselinu citrónovú a pena úplne zmizne.
- Horúci džem naplňte do vysterilizovaných pohárov, otočte viečkom dole a nechajte úplne vychladnúť.
- Tak isto postupujte aj so zvyšnými malinami.
Prečítejte si tiež: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút
Monikin tip: Obsah cukru je nižší než pod 50 %, čo môže o niečo skrátiť trvanlivosť džemu. Ak nemáte dostatočne sladké maliny, alebo chcete mať istotu dlhšej trvanlivosti, pokojne pridajte 1 kg cukru.