Presunúť na hlavný obsah

Francúzsky aristokrat Jean Jacques Godet: Rodinnú firmu drží už 15 generácia, obdiv si získal aj u Václava Havla

Kariéra

V septembri na Slovensko zavíta francúzsky aristokrat Jean Jacques Godet, ktorého rodina vo francúzskom prímorskom mestečku LaRochelle produkuje jeden z posledných nezávislých koňakov na svete.

V Bratislave predstaví fascinujúci príbeh rodu Godet i najnovšie trendy sveta koňaku vďaka J&T Banke, ktorá v minulosti predstavila Slovákom osobnosti ako Daphne Guinness, Horacio Pagani, či Olivier Audemars. 

Čítajte viac: Milovníčka haute couture Daphne Guinness: Slávnostne otvorila výstavu a do zbierky dostala tradičný slovenský kroj

Značka GODET je dnes v rukách 15-tej generácie Vašej rodiny. Vedeli by ste nám predstaviť príbeh Vášho rodu? 

Je to dlhý príbeh, lebo naša rodina nesie so sebou obrovské dedičstvo, ktoré vám koluje v krvi odo dňa, kedy sa narodíte. Tradície a dedičstvo nás formujú a koňak bol v mojom živote prítomný od prvého roku života, pretože môj starý otec spolu s mojím otcom pri každom obede a každej večeri viedli o koňaku dlhé debaty. Postupne, ako som rástol, koňak sa stal prirodzením DNA našej rodiny. 

Ani na sekundu ste nepomysleli, že by ste Vaše kroky vydali iným smerom? 

Nikdy. 

Kto bol Váš osobný mentor? 

Keď som mal približne 20 rokov, začal som doma klásť viac odborné otázky a postupne som si skladal detailné poznatky o koňaku. Môj osobný sprievodca tým svetom bol môj starý otec, ktorý so mnou zdieľal svoju vášeň pre koňak a prirodzene som začal zdieľať jeho hodnoty. Cítil som sa stotožnený s víziou, že jedného dňa jeho impérium po ňom preberiem. 

Vychovávate aj Vy svojich synov v podobnom duchu? 

Od kedy mali chlapci 5 rokov, pri obede a pri večeri som im rozprával o zbere, destilácii a degustácii koňaku. Na ich tvári som pozoroval záujem. Deň za dňom tak môj koktejl informácií začal fungovať a takto sa náš rodinný biznis predáva z generácie na generáciu. Nedá sa to urobiť za deň.Je to ako injekcia, ktorú postupne dávkujete novej generácii. 

Akú radu si pamätáte od Vášho starého otca? 

“Budúcnosť môže byť veľkým dobrodružstvom iba za predpokladu, že rozumieme minulosti.” Vo svete koňaku neexistuje budúcnosť bez silnej minulosti, pretože len tak môžete tvoriť novú víziu pre ďalšie generácie. 

Váš osobný prístup k značke GODET bol vždy veľmi inovatívny. Svedčí o tom napríklad produkt Antarctica (biely koňak). Kde hľadáte inšpiráciu? 

Môj predchodca raz povedal jednoduchú vetu, ktorá dodnes koluje v rodine – „you must be different“. Musíme byť kreatívni,  neustále sledovať trendy na trhu a hlavne nikdy nekopírovať lídra na trhu. Keď som v roku 1979 vstúpil do vedenia spoločnosti, na trhu nás bolo okolo 40 rodín, ktoré nezávisle produkovali svoj koňak. Dnes sme na trhu traja. Ich problém bol v tom, že sa snažili súperiť s gigantmi ako Hennesey, alebo Martel. Našim kľúčom bolo sa odlíšiť. 

Neprehliadnite: VIDEO: Nicolas Hau a Julien Landais si podmanili Prahu: Hviezdy strieborného plátna z filmu Aspernské listy

Kedy ste cítili, že je ten správny moment prenechať žezlo novej generácii? 

Môj pohľad na veci je iný, lebo mám za sebou dlhú minulosť. Oni ňou zaťažení ešte nie sú a pred piatimi rokmi som si povedal, že ich nechám slobodne lietať. V mojej generácii bol koňak pitie pre chlapov, moji synovia dnes tvoria light verzie koňaku, ktoré majú kvetinovú vôňu a ovocnú príchuť. 

Váš koňak ochutnal aj Václav Havel. Ako vzniklo vaše puto? 

Náš spoločný priateľ sa ma opýtal, či nechcem Havlovi urobiť osobnú prezentáciu. Samozrejme som okamžite ponuku prijal a ostali sme priateľmi až do jeho smrti. Rozprával plynulou francúzštinou a prirodzene sa stal naším ambasádorom v Čechách. V roku 1999 ma dokonca Václav Havel poprosil, aby som vyrobil špeciálnu edíciu koňaku GODET ako spomienku na výročie nežnej revolúcie. Pripravili sme limitovanú edíciu 200 fliaš. Takéto výzvy milujem.

VIDEO: Francúzsky aristokrat Jean Jacques Godet: Rodinnú firmu drží už 15 generácia, obdiv si získal tiež u Václava Havla


- Najčítanejšie -

Diskusia k článku

comments powered by Disqus