Presunúť na hlavný obsah

Koláč ako dokonalý recept. Ako si pripravíte chutné punčáky z pohodlia domova?

Recepty

Obľúbený koláčik je neodmysliteľnou súčasťou rôznych osláv či významných udalostí. Čo tak pripraviť si ho v bežný deň?

Potrebujete:

  • 10ks vajíčok
  • 550g kryštálového cukru
  • 200g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • 3ks citrónov
  • 270g hladkej múky
  • potravinárska čierna farba
  • 300g džemu
  • 300ml vody
  • 1PL rumovej esencie
  • 1PL punčovej esencie
  • červená potravinárska farba
  • čokoláda na ozdobu

Prečítajte si: Domáci perník s jablkami: Sladká klasika, ktorá nesklame

Postup:

Žĺtky zo všetkých vajíčok, približne 100g kryštálového cukru spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou z jedného citróna a vanilínovým cukrom vyšľaháme dopenista. Z bielkov, ktoré nám ostali a približne 120g opäť kryštýlového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Tieto dve zmesi spojíme a primiešame k nim 270g múky. Zo vzniknutého cesta si odložíme väčšinu. Vybranú časť si zafarbíme červenou potravinárskou farbou. Na zafarbenie stačí rozpustiť štipku v lyžičke vody. Zafarbené, ale aj zvyšné cesto pečieme zvlášť na plechu vystlaným papierom na pečenie približne 25 minút pri teplote 180 stupňov. 

Po vychladnutí prekrojíme biely plát na dve polovice. Následne sa pustíme do výroby cukrového sirupu. Do približne 300ml vody dáme variť 300g kryštálového cukru a čakáme, kým nám nevznikne tušia zmes. Necháme ju vychladnúť a na záver do nej pridáme punčovú a rumovú arómu.

Prvý biely plát, ktorý nám vznikol po prekrojení, potrieme z jednej strany džemom. Tou druhou ho položíme na plech, ktorý je samozrejme vystlaný papierom. Následne naň položíme červený plát, ktorý predtým poriadne navlhčíme cukrovým sirupom. Druhý plát natrieme taktiež džemom a natretou stranou ho položíme na červený plát. Celý koláč zaťažíme a necháme odstáť aspoň niekoľko hodín, to preto, aby sa pláty dobre spojili. 

Po upevnení plátov potrieme vrch zákuska tenkou vrstvou džemu. Posledným krokom je cukrová poleva; práškový cukor, šťavu z dvoch citrónov a štipku červenej potravinárskej farby rozmiešanú opäť v lyžičke vody spolu poriadne vymiešame. Túto zmes natrieme na koláč a na záver ozdobíme čokoládou. Dobrú chuť!

Neprehliadnite: Pripravte si vegánsku smotanovú tortu. Na sladkej dobrote si pochutí naozaj každý

- Najčítanejšie -