Najbohatšie potraviny na kolagén: Jedálniček, vďaka ktorému budete pôsobiť krajšia
Každá z nás túži byť mladá a krásna, ideálne navždy, ak by to tak išlo. Prezradíme vám teda jedálniček, ktorý vás urobí krajšiu.
Najbohatšie potraviny na kolagén: Jedálniček, vďaka ktorému budete pôsobiť krajšia
Nech to znie akokoľvek povrchne, ale každá túžime byť krásna. Všetko je však odrazom nášho vnútra, no a okrem toho aj životného štýlu.
Čítajte tiež: Čo sa stane s telom, keď vynecháme raňajky? Dôležité je neprehliadnuť tento dôležitý detail
Kolagén označovaný ako bielkovina mladosti
Kolagén je označovaný ako bielkovina mladosti. Do 25 roku života sa nám v tele prirodzene tvorí, potom sa tento proces spomaľuje, no a po 40-tke sa vraj prestáva tvoriť. Kolagén je potrebný pre pružnosť, vypnutosť a štruktúru pleti. Jej vláčnosť závisí nielen od toho, koľko vody telo prijme, ale tiež od toho, do akej miery sa v ňom produkuje kolagén.
Ak chcete pôsobiť mladšie v tvári, mali by ste spoznať potraviny najbohatšie na kolagén alebo schopnosti zvýšiť jeho produkciu v tele.
Losos a tuniak
Vedeli ste o tom, že losos je sladkovodná ryba? Zaraďte ho do svojho jedálnička a obmieňajte ho s morskou rybou, akou je tuniak. Tieto tzv. tučné ryby sú známe svojim vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín. Čo však možno neviete je to, že ich konzumácia by mala byť aj s kožou, pretože práve v nej sa nachádza veľa prospešných látok na tvorbu kolagénu v tele.
Mohlo by vás zaujímať: Štyri potraviny, ktoré vymažte z jedálnička, ak nechcete vypuklé brucho: Následne si zmerajte obvod pásu
Bielka z vajíčok
Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín. Bielka z nich obsahujú aminokyseliny, ktoré do veľkej miery prispievajú k produkcii kolagénu v tele človeka. Jednoznačne by tak mali byť súčasťou vyváženého jedálnička.
Listová zelenina
Kel, špenát, mangold a iná listová zelenina obsahujú chlorofyl, vďaka čomu skvelé majú antioxidačné účinky. Nachádza sa v nich aj meď a zinok. Majú významné zastúpenie vitamínu C, ktorý okrem toho, že prispieva k tvorbe kolagénu, bojuje zároveň s voľnými radikálmi.
Mäsové vývary
Vývar z kostí je tradične spájaný s kolagénom. Kosti a spojivové tkanivo obsahujú minerály ako vápnik, horčík či fosfor. Sú tiež bohaté na aminokyseliny a zinok, vďaka čomu podporujú tvorbu kolagénu naozaj vo veľkej miere.
Orechy a semienka
Zinok a meď majú vzácnu schopnosť, a to tú, že dokážu vytvárať kolagén v tele. Radia sa takisto medzi potraviny s omega nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu a buniek.
Neprehliadnite: TOP 5 superpotravín, ktoré dokážu prevychovať váš organizmus: Začnete chudnúť a budete sa cítiť oveľa lepšie