Presunúť na hlavný obsah

Najbohatšie potraviny na kolagén: Jedálniček, vďaka ktorému budete pôsobiť krajšia

Zdravie

Každá z nás túži byť mladá a krásna, ideálne navždy, ak by to tak išlo. Prezradíme vám teda jedálniček, ktorý vás urobí krajšiu.

Nech to znie akokoľvek povrchne, ale každá túžime byť krásna. Všetko je však odrazom nášho vnútra, no a okrem toho aj životného štýlu. 

Čítajte tiež: Čo sa stane s telom, keď vynecháme raňajky? Dôležité je neprehliadnuť tento dôležitý detail

Kolagén označovaný ako bielkovina mladosti 

Kolagén je označovaný ako bielkovina mladosti. Do 25 roku života sa nám v tele prirodzene tvorí, potom sa tento proces spomaľuje, no a po 40-tke sa vraj prestáva tvoriť. Kolagén je potrebný pre pružnosť, vypnutosť a štruktúru pleti. Jej vláčnosť závisí nielen od toho, koľko vody telo prijme, ale tiež od toho, do akej miery sa v ňom produkuje kolagén. 

Ak chcete pôsobiť mladšie v tvári, mali by ste spoznať potraviny najbohatšie na kolagén alebo schopnosti zvýšiť jeho produkciu v tele. 

Losos a tuniak

Vedeli ste o tom, že losos je sladkovodná ryba? Zaraďte ho do svojho jedálnička a obmieňajte ho s morskou rybou, akou je tuniak. Tieto tzv. tučné ryby sú známe svojim vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín. Čo však možno neviete je to, že ich konzumácia by mala byť aj s kožou, pretože práve v nej sa nachádza veľa prospešných látok na tvorbu kolagénu v tele. 

Mohlo by vás zaujímať: Štyri potraviny, ktoré vymažte z jedálnička, ak nechcete vypuklé brucho: Následne si zmerajte obvod pásu

Bielka z vajíčok

Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín. Bielka z nich obsahujú aminokyseliny, ktoré do veľkej miery prispievajú k produkcii kolagénu v tele človeka. Jednoznačne by tak mali byť súčasťou vyváženého jedálnička. 

Listová zelenina

Kel, špenát, mangold a iná listová zelenina obsahujú chlorofyl, vďaka čomu skvelé majú antioxidačné účinky. Nachádza sa v nich aj meď a zinok. Majú významné zastúpenie vitamínu C, ktorý okrem toho, že prispieva k tvorbe kolagénu, bojuje zároveň s voľnými radikálmi. 

Mäsové vývary

Vývar z kostí je tradične spájaný s kolagénom. Kosti a spojivové tkanivo obsahujú minerály ako vápnik, horčík či fosfor. Sú tiež bohaté na aminokyseliny a zinok, vďaka čomu podporujú tvorbu kolagénu naozaj vo veľkej miere. 

Orechy a semienka

Zinok a meď majú vzácnu schopnosť, a to tú, že dokážu vytvárať kolagén v tele. Radia sa takisto medzi potraviny s omega nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu a buniek.

Neprehliadnite: TOP 5 superpotravín, ktoré dokážu prevychovať váš organizmus: Začnete chudnúť a budete sa cítiť oveľa lepšie