Zdravý koláč ako vitamínová bomba na jeseň. Pripravte si ho už za pár minút
Jesenné obdobie so sebou prináša mnoho vitamínov, ktoré by bola škoda nevyužiť. Čo takto dopriať si ich v sladkej, no zdravej forme?
Potrebujete:
- 160g hladkej múky
- 4PL kryštálového cukru
- 110g masla
- 3 väčšie hrušky
- vajíčko
- muškátový orech
- škoricu
- štipku soli
- ocot
- cukor na posypanie
Prečítajte si: Ľahké palacinky si môžete dať na raňajky, ale aj obed. Pripravte si ich bez zbytočných kalórií
Postup:
Múku, 1PL cukru, štipku soli a na kocky nakrájané maslo zmiešame v mise, kým nezískame zmes pripomínajúcu mrveničku. Pridáme trošku octu a po lyžičkách pridávame studenú vodu, kým nám nevznikne cesto. To spracujeme na múčnej doske na takzvaný bochník, ktorý následne zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať približne polhodinu.
V druhej miske si zatiaľ pripravíme plnku. Hrušky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s 3PL cukru, štipkou škorice, muškátovým orieškom a približne s 1PL masla. Dávame si pozor, aby sa nám plátky ovocia ''nezničili''.
Vychladené cesto si položíme na papier na pečenie, ktorý predtým jemne pomúčime a valčekom ho vyvaľkáme na kruh. Papier preložíme na plech, kde od stredu cesta smerom k okrajom ukladáme plátky hrušiek do kruhov. Okraje jemne zahneme dovnútra, čím vytvárame tvár galetky. Plech s koláčom uložíme do chladničky na zhruba 15 minút. Po vybratí okrajeme potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút.