Presunúť na hlavný obsah

Kráľ medzi doplnkami vďaka svojim superschopnostiam: Odborníčka na výživu radí, ako do jedálnička začleniť vitamín D

Zdravie

Zvýšte hladinu vitamín D3 a omega-3 vo vašom tele vďaka udržateľnému doplnku stravy. Prezradíme vám, čo sa momentálne označuje kráľom medzi doplnkami.

Jednou z najuniverzálnejších rastlín na tomto svete sú riasy – dokážu absorbovať CO2, a to až 10-50-krát viac ako rastliny na súši. Vďaka tejto superschopnosti sú dôležitou súčasťou zvrátenia narušeného životného prostredia, ktoré na našej planéte spôsobili ľudia. A nielen to – morské riasy v podobe oleja disponujú bohatými živinami a bioaktívnymi látkami.

Čítajte tiež: Ľudia, ktorí majú najviac energie, robia ráno jednu vec: Vďaka tomu žiaria krásou a ide z nich iskra

Riasový olej (algal) je trvalo udržateľným a rastlinným zdrojom niektorých najdôležitejších živín (kľúčových vitamínov, tukov a dokonca aj fytonutrientov), vďaka čomu je obzvlášť užitočný pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku alebo vegetariánsku stravu.

„Riasový olej slúži ako zdroj zdravých tukov pre vaše telo: polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) ako mastné kyseliny s nepárnym reťazcom (omega-3),“ hovorí Jennifer Maeng, MS, R.D., CDN, registrovaná dietetička, autorka, zakladateľka Chelsea Nutrition a odborníčka na výživu. Poznamenáva, že je to skvelá správa pre vegetariánov a vegánov, ktorým môže v strave chýbať dostatok zdravých tukov, najmä morského DHA.

Skvelý zdroj omega-3 a trvalo udržateľný zdroj vitamínu D3

Olej z rias nie je len skvelým zdrojom omega-3, ale aj inovatívnym a trvalo udržateľným zdrojom vitamínu D3 rastlinného pôvodu. Omega-3 a vitamín D je obzvlášť dôležité dopĺňať, ak dodržiavate rastlinnú stravu. „Vitamín D3 môžu niektoré riasy prirodzene syntetizovať,“ vysvetľuje Maeng. „A pretože vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, dobre sa mieša s omega-3 tukmi, čím vytvára skvelú „emulziu“ pre doplnok, ktorý vaše telo najlepšie absorbuje.“

Zdravé tuky, ako omega-3 a omega-9, sa nachádzajú aj v iných rastlinných olejoch. Organické trio olivového, ľanového a avokádového oleja spolu s hrdinskou živinou, vitamínom D3 získaným z rias sú must-have vášho jedálnička.

Keď už hovoríme o absorpcii: D3 je telesne preferovaná forma vitamínu D, ale rastlinný D3 je vzácnosťou. Väčšina zdrojov vitamínu D3 sú živočíšne produkty a jediné vegánske potraviny, ktoré vitamín D2 poskytujú, sú ožiarené huby a kvasnice.

Neprehliadnite: Bolí vás žalúdok? Toto je niekoľko tipov od gastroenterológa, ako sa bolesti zbaviť alebo jej predísť

Štatistiky nedostatku vitamínu D sú pre odborníkov neuveriteľne znepokojujúce vzhľadom na širokú škálu životne dôležitých prínosov pre zdravie celého tela, ktoré D poskytuje – vrátane podpory kostí, zubov, svalov a imunity, aby sme vymenovali len niektoré.