Presunúť na hlavný obsah

Recept na tradičné domáce vianočné oblátky: Na štedrovečernom stole nesmú chýbať

Recepty

Sladké, voňavé oblátky sú už tradične súčasťou každých Vianoc. Viete si tie svoje predstaviť bez nich? Niektorí z nás ich s obľubou a láskou pečú aj doma. Krásne prevoňajú váš domov a vykúzlia vianočnú atmosféru na počkanie.

Na prípravu jednej dávky cesta vianočných oblátkov potrebujete: 

550 g hladkej múky špeciál

1 l plnotučného mlieka
150 g kryštálového cukru
1 KL soli
1 vanilkový cukor
5 PL rozpusteného masla
1 žĺtok

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si lahodné a nadýchané cesto na medovníky už v predstihu: Potom stačí len vykrojiť a dať piecť

Postup prípravy: 

Všetky ingrediencie izbovej teploty spolu zmiešame ručným alebo ponorným mixérom dohladka. Hlavne aby bol cukor dobre rozpustený. 

Následne si potrieme železá, ktoré sú dobre rozpálené, buď kúskom masla alebo včelím voskom. 

Pozdĺžne po spodnej platni rozotrieme od jedného okraja k druhému 1 plnšiu PL cesta a poriadne pritlačíme z oboch strán. 

Čítajte tiež: Vianočná šľahačková torta, ktorú si zamilujete: Príprava je jednoduchá a vizuálny efekt dokonalý

Pečieme kým sa oblátka pekne neodlepí. Pomôcť si samozrejme môžete príborovým nožíkom alebo drevenou paličkou, aby ste sa nedopálili. 

Malý tip pre vás: Vianočné oblátky najlepšie chutia s kvalitným medom a po domácky zarobenou zmesou strúhaného chrenu a petržlenu, ktorý pridáte na zjemnenie. Keďže ako vieme,  chren je skutočne silný. 

Neprehliadnite: 

Dobrú chuť!