Presunúť na hlavný obsah

Sladké a veselé: Koláčové tajomstvá známych Sloveniek, toto sú ich rodinné klenoty

Recepty

Ak ešte premýšľate nad tým, čo tento rok na Vianoce upiecť, inšpirujte sa receptami známych Sloveniek. Čo sladké u nich počas sviatkov nesmie chýbať?

Magdaléna Šebestová - zdravšie medovníčky

Ingrediencie:

  • 300g hladká špaldová, alebo celozrnná múka
  • 125g kokosového cukru
  • 2 celé vajíčka alebo 6 prepeličích
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica karobu alebo kakaa
  • perníkové korenie
  • trošička škorice
  • maslo alebo alsan

POSTUP

Všetky suroviny zmiešate a necháte aspoň cez noc v chladničke. Postupne ako medovníčky robíte, ho vyťahujte z chladničky. Je totiž naozaj krehké a vláčne, aby boli mäkké. Preto je táto forma najideálnejšia. Pečiete na 170 stupňoch asi 7 minút.

Čítajte tiež: Cuketa so zeleninou a kozím syrom - pochúťka po taliansky

Veronika Vágnerová - zimná Pavlovka

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 ČL bieleho vínneho octu
  • 1 PL kukuričného škrobu

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 3 PL mletý kokos
  • cca 2 dl šľahačkovej smotany
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

Bielky vyšľaháte, pridáte postupne aj cukor a šľaháte 5-6 minút. Nakoniec primiešate aj škrob aj ocot. Na plech si pripravte papier na pečenie a predkreslite kruh s priemerom 20 cm. Vyšľahaný a pevný sneh dajte do tohto kruhu a lyžicou vytvarujte taký tvar torty, aký chcete. V strede snehu urobte priehlbinku, kam neskôr pôjde krém. Vložte do rúry a sušte pri teplote 120 stupňov cca hodinu a pol. Na krém si vyšľahajte mascarpone s cukrom, pridajte mletý kokos. Nakoniec zašľahajte aj šľahačkovú smotanu. Krém navrstvite na tortu a ozdobte. 

Martina Grešová - vanilkové rožteky

Ingrediencie:

  • 250 g hladká múka
  • 120 g mleté vlašské orechy
  • 80 g práškový cukor
  • 200 g maslo

POSTUP

Všetko zmiešame, cesto dáme aspoň na hodinu do chladničky, potom vytvarujeme rožky. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre, zmiešanom s práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 8 minút.

Neprehliadnite: Grilovaná dobrota aj pre vegetariánov: Cuketa s fetou