Sladké a veselé: Koláčové tajomstvá známych Sloveniek, toto sú ich rodinné klenoty
Ak ešte premýšľate nad tým, čo tento rok na Vianoce upiecť, inšpirujte sa receptami známych Sloveniek. Čo sladké u nich počas sviatkov nesmie chýbať?
Magdaléna Šebestová - zdravšie medovníčky
Ingrediencie:
- 300g hladká špaldová, alebo celozrnná múka
- 125g kokosového cukru
- 2 celé vajíčka alebo 6 prepeličích
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica karobu alebo kakaa
- perníkové korenie
- trošička škorice
- maslo alebo alsan
POSTUP
Všetky suroviny zmiešate a necháte aspoň cez noc v chladničke. Postupne ako medovníčky robíte, ho vyťahujte z chladničky. Je totiž naozaj krehké a vláčne, aby boli mäkké. Preto je táto forma najideálnejšia. Pečiete na 170 stupňoch asi 7 minút.
Čítajte tiež: Cuketa so zeleninou a kozím syrom - pochúťka po taliansky
Veronika Vágnerová - zimná Pavlovka
Ingrediencie:
- 4 bielky
- 200 g krupicového cukru
- 1 ČL bieleho vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
Krém:
- 250 g mascarpone
- 3 PL mletý kokos
- cca 2 dl šľahačkovej smotany
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
Bielky vyšľaháte, pridáte postupne aj cukor a šľaháte 5-6 minút. Nakoniec primiešate aj škrob aj ocot. Na plech si pripravte papier na pečenie a predkreslite kruh s priemerom 20 cm. Vyšľahaný a pevný sneh dajte do tohto kruhu a lyžicou vytvarujte taký tvar torty, aký chcete. V strede snehu urobte priehlbinku, kam neskôr pôjde krém. Vložte do rúry a sušte pri teplote 120 stupňov cca hodinu a pol. Na krém si vyšľahajte mascarpone s cukrom, pridajte mletý kokos. Nakoniec zašľahajte aj šľahačkovú smotanu. Krém navrstvite na tortu a ozdobte.
Martina Grešová - vanilkové rožteky
Ingrediencie:
- 250 g hladká múka
- 120 g mleté vlašské orechy
- 80 g práškový cukor
- 200 g maslo
POSTUP
Všetko zmiešame, cesto dáme aspoň na hodinu do chladničky, potom vytvarujeme rožky. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre, zmiešanom s práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 8 minút.
Neprehliadnite: Grilovaná dobrota aj pre vegetariánov: Cuketa s fetou