Presunúť na hlavný obsah

Nafúknuté brucho rieši skoro každý druhý: Za balónovým bruchom sú najčastejšie tieto zlé stravovacie návyky

Chudnutie a diéty

Snažíte sa jesť zdravo, hýbete sa a pritom vás stále trápi nafúknuté brucho. Verte alebo nie, ale „balónové“ brucho rieši skoro každý druhý. Príčin môže byť skutočne mnoho. Často za ním sú stravovacie chyby, ale aj ochorenie. Poďme sa pozrieť na najčastejšie dôvody, prečo tomu tak je.

Dlhodobé nadúvanie nie je v poriadku

Môže za nimi stáť ochorenie alebo iné zdravotné problémy, či len nejaké stravovacie chyby.  Dlhodobé nadúvanie rozhodne nie je v poriadku, a pokiaľ sa tak deje, skúste zapátrať po možných spúšťačoch.  Môže nimi byť stres, potravinová intolerancia, zlá skladba jedálnička alebo aj pasívny štýl života. Nafúknuté brucho je nielen estetický problém, ale predovšetkým nás môže bolieť, pichať, obmedzovať v rôznych aktivitách.

Čítajte tiež: Toto s vaším telom dokáže urobiť 100 drepov denne počas jedného mesiaca: Nielen krajší zadok, ale oveľa viac

Nedostatok, alebo nadbytok vlákniny

V bežnej strave našej populácie chýbajú dostatočné zdroje vlákniny, nekonzumujeme ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky. Naopak veľká časť jedálnička je tvorená polotovarmi, fastfoodmi alebo potravinami bohatými na cukry.

Vláknina je ale pre správne fungovanie zažívania absolútne nenahraditeľná, a pokiaľ ju máme v strave nedostatok, vznikajú problémy s nadúvaním alebo zápchou. Vláknina sa stará predovšetkým o to, aby urýchlila pohyb stravy v črevách a pomáha teda s vyprázdňovaním. Naopak aj nadbytok vlákniny so sebou nesie negatívny dopad na naše zažívanie.  Ak sa teda vyložene „pcháte“ zeleninou, ovocím alebo celozrnnými výrobkami, uberte.  Platí tu pravidlo „všetko s mierou“. Nielen, že pri nadmernej konzumácii vlákniny dochádza práve k nadúvaniu a pocitom balónového brucha, ale jej vysoká konzumácia blokuje absorbovanie niektorých minerálov a živín.

A koľko vlákniny denne je zdravé?

Väčšina odborníkov sa zhoduje na dávke v rozmedzí 18 – 35 g denne pričom množstvo nad 40 g už môže pôsobiť nadúvavo. Pre predstavu môžeme uviesť celozrnné pečivo, ktoré v 100g obsahuje okolo 5g vlákniny, ovsené vločky cca 7g vlákniny, zelenina v priemere 2g vlákniny/100g.

Nezdravá strava a hltanie jedla tiež nadúva

Pokiaľ sa vo vašom jedálničku objavujú z veľkej časti polotovary a nadbytok cukrov, nie je sa čomu diviť.  Takáto strava vášmu brušku naozaj neprospeje.  Zloženie takýchto potravín naozaj nie je žiadna sláva, je veľmi často plné aditív, konzervantov, soli, cukru, sladidiel a ďalšej „chémie“.
Medzi také potraviny môžeme počítať aj paradajkové omáčky, balené pečivo, tyčinky a iné pochutiny, džúsy, sladkosti, cereálie, konzervy...atď.
Vyhoďte tieto potraviny z jedálnička a zamerajte sa radšej na celozrnné pečivo, kvalitné zdroje bielkovín a zeleninu.

Nehltajte - prehĺtate tak aj vzduch

Pokiaľ hltáte, jete v strese a neurobíte si na jedlo dostatok času, máte na následné nafúknuté bruško určite zarobené.  Pri hltaní prehltnete aj veľa vzduchu, ktorý v črevách spôsobí nadmernú produkciu plynu a nadúvanie.
Pri hltaní svoje jedlo ani nemáte čas riadne rozžuť a telo tak musí potravu pracne a dlhšiu dobu spracovávať.  Pri strese a zhone zjete aj oveľa viac jedla, pretože nie ste schopní vnímať signál tela, kedy hovorí, že už máte dosť.
Nadmiera stresu sama o sebe neprospieva nielen kvalite nášho života, ale negatívne ovplyvňuje aj naše trávenie.  Existuje totiž spojitosť medzi črevom a mozgom, teda všetky pocity stresu, depresií, úzkostí môžu za problémy so zažívaním.

Skúste si teda na svoje jedlo nájsť dostatok času, jedzte vedome, nerušte sa pri jedle žiadnymi stresovými faktormi a venujte sa mu naplno, tých pár minút denne, len pôžitku z jedla.

Žuvačky, bublinky, sladidlá

Pri žuvaní žuvačiek a pití sýtených nápojov prehĺtate veľa prebytočného vzduchu. Sladené nápoje sú často plné sladidiel, ktoré sú pre tráviaci trakt veľkou príťažou. Sladidlá ako xylitol, maltiton, erytritol a ďalšie, môžu u citlivejších osôb spôsobovať nadúvanie alebo dokonca hnačku.  Pozor si teda dávajte aj na ne.

Správna úprava je kľúčom úspechu

Každý vie, že čerstvé pečivo, strukoviny, niektoré druhy zeleniny sú skrátka nadúvavé.  V prípade, že ich konzumujete často, mal by si váš tráviaci trakt na také potraviny časom zvyknúť.  Skúste sa ale zamerať na ich prípravu, ktorá môže nadúvavosť aspoň sčasti eliminovať. Zeleninu je vhodné pripraviť v pare, pretože tepelnou úpravou sa stáva stráviteľnejšou. Strukoviny je dobré vopred namočiť aspoň na 12 hodín, potom niekoľkokrát prepláchnuť a variť s bylinkami, ako je napríklad aníz, majorán alebo bazalka. Všeobecne menej nadúvavé strukoviny sú hrach, červená šošovka a cícer, potom fazuľa adzuki a mungo.

Vhodnejšia je konzumácia naklíčených strukovín, ktoré sú ešte lepšie stráviteľné a obsahujú navyše množstvo minerálov a vitamínov.  Čerstvé pečivo nekonzumujte teplé.

Neprehliadnite: Parížanky prezradili svoje diétne tajomstvá: Na toto nedajú dopustiť a funguje to v každom veku

Ak je za nadúvaním ochorenie

Potravinové alergie alebo citlivosť na nejakú potravinu sú častou príčinou nafúknutého brucha.  Pokiaľ máte pocit, že vám niektorá potravina nerobí dobre, skúste ju na chvíľu vyradiť z jedálnička a uvidíte, či sa problémy nezlepšia.  Poraďte sa so svojím lekárom a prípadne si nechajte urobiť testy, ktoré intolerancie a citlivosti na dané potraviny odhalia.

Nadmerné užívanie liekov a antibiotík môžu byť neblahý vplyv na náš črevný mikróbiom.  Užívajte teda probiotiká najlepšie formou kyslých mliečnych výrobkov alebo fermentovanej zeleniny.
V prípade, že máte pocity nafúknutého brucha aj po tom, čo ste vysadili niektoré potraviny z jedálnička, snažíte sa jesť zdravo, máte dostatok pohybu, môže za vašimi ťažkosťami stáť závažné ochorenie tráviaceho traktu.  Radšej teda neváhajte a požiadajte svojho lekára o vyšetrenie.