Presunúť na hlavný obsah

Tipy na vianočné recepty bez výčitiek podľa odborníka na chudnutie: Platí tu zlaté pravidlo 80/20

Chudnutie a diéty

Pravidlo 80/20 – 80% zdravé jedlo, 20% menej výživné lahôdky, to je kľúč k úspechu, zdraviu a spokojnosti. A preto vám prinášam 6 jednoduchých receptov na zdravé mlsanie bez výčitiek. Dobrú chuť!

Vianoce, čas plný radosti, pohody a trávenia času s rodinou a priateľmi. Pre mnohých z nás je to obdobie plné pečenia koláčov, výmeny darčekov a spoločných chvíľ pri vianočnom strome. Nech už bol tento rok pre vás akokoľvek náročný, vianočný čas je príležitosťou na oddych a oslavu toho, čo máme. Dôležité nie je, kde ste, ale s kým trávite svoj čas. Užite si sviatky s rodinou a priateľmi a vytvorte si spolu krásne spomienky. 
 
 
Vianoce spolu s koncom roka sú spájané často s predsavzatiami a očakávaniami. Možno už dlho premýšľate nad tým, čo by si chceli v novom roku zmeniť či dosiahnuť. Je skvelé mať ciele a zároveň sa v tom vzájomne podporovať.
Ale nezabúdajte, predsavzatia sú často len dočasné a môžu vydržať len pár dní či týždňov. Preto, ak máte ciele v oblasti zdravého životného štýlu, prečo nezačať hneď už počas Vianoc?
 
S vianočnými sviatkami sa často spája aj prejedanie sa rôznymi dobrotami a popíjanie. Nezakazujte si nič, na čo máte chuť. Mierou je všetko zdravé a vyvážené, tak si doprajte telu aj mysli to najlepšie. Ak chcete, ochutnajte, ale pamätaj aj na svoje zdravie a ciele. A verte mi, že sa potom budete cítiť oveľa lepšie. Pravidlo 80/20 – 80% zdravé jedlo, 20% menej výživné lahôdky, to je kľúč k úspechu, zdraviu a spokojnosti. A preto vám prinášam 6 jednoduchých receptov na zdravé mlsanie bez výčitiek. Dobrú chuť! 

Lososové roládky s cuketou

Ingrediencie (na 4 porcie):
  • 2 tuby lososového krému
  • 2 mäkké cukety
  • 100 g plátkov údeného lososa
  • 40 g extra panenského olivového oleja
  • 10 g citrónovej šťavy
  • trocha kôpru

Postup:

1. Cukety umyte a nakrájajte škrabkou na zemiaky na dlhé tenké plátky.
2. Pridajte umytý špenát, olej, osolte podľa chuti a poduste 2 minúty.
3. Na špenát vložte filet lososa a ohrievajte ďalšie 2 minúty.
4. Následne nakrájajte lososa na nudličky, pokryte cuketou a ozdobte štedrou vrstvou krému.
5. Kôpr nasekajte, zmiešajte ho s olejom a citrónovou šťavou a všetko dobre vyšľahajte na zálievku.
6. Nakoniec zaviniete cuketu s lososom do rolády a každú zafixujte párátkom, rolády naaranžujte na jednotlivé taniere a pokvapkajte ich kôprovou omáčkou.
 

Sladké ovocie v horkej čokoláde

Ingrediencie:
  • banány alebo iné ovocie (množstvo podľa potreby)
  • kvalitná horká čokoláda

Postup:

Banán nakrájajte na kolieska, napichujte ich na špárátka a priamo pri stole máčajte do kvalitnej roztavenej horkej čokolády. Namiesto banánu môžete určite použiť aj iné ovocie, napríklad ananás, hroznové víno alebo pomelo. Nebojte sa pustiť uzdu fantázii. 
 

Zeleninové chipsy s citronovým dresingom

Ingrediencie:(pre 6 porcií):
  • 3 zemiaky
  • 1 červená repa
  • 3 mrkvy
  • 1 zeler
  • 2 petržleny
  • soľ
  • olivový olej
  • 250 g kyslej smotany
  • šťava z jedného citrónu
  • soľ

Postup:

1. Očistenú zeleninu nakrájajte na veľmi tenké plátky. Ak nemáte mandolínu alebo špeciálny krájač, postačí aj obyčajná škrabka.
2. Tenké plátky rozložte, dôkladne posoľte a nechajte „vypotiť“. Po 15 minútach opatrne osušte zeleninové plátky papierovou utierkou a preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Zeleninovú zmes jemne poprášte olivovým olejom a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 15-20 minút.
4. Chipsy podávajte s kyslou smotanou zmiešanou s citrónovou šťavou a trochou soli.
 

Nátierka z červenej repy

Ingrediencie (na 1 balenie toastových chlebov):
  • nízkotučný tvaroh
  • cesnak
  • červená cibuľa
  • predvarená červená repa
  • celozrnné toastové chleby
  • na ozdobu hrozno a cibuľa

Postup:

Cibuľu nastrúhajte najemno, cesnak pretlačte. Uvarenú alebo pečenú červenú repu nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte cibuľu, cesnak, repu a nízkotučný tvaroh. Pomazánku natierajte na celozrnné toasty a ozdobte polovicami hrozna a kolieskami cibuľe.
 

Mini limetkové cheesecakes bez cukru

Ingrediencie (na 14 kusov):
  • 200 g sušienok sugar free digestive biscuits
  • 3 PL vody
  •  2 PL roztopeného kokosového oleja
  • 200 g nízkotučného (alebo polotučného) tvarohu
  • 150 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 80 g erytritolu alebo xylitolu
  • 2 stredne veľké vajcia
  • šťava zo 4 limetiek
  • kôra z 1 limetky
  • varoh, kôra z limetky, mäta (voliteľné – na ozdobu)

Postup:

1. V mixéri spolu rozmixujte nalámané sušienky s roztopeným olejom a vodou. 
2. Hotové cesto rozdeľte do 12 silikónových formičiek na muffiny a poriadne ich zatlačte k spodku formičiek.
3. Všetky suroviny na náplň spolu rozmiešajte v mise metličkou.
4. Vajíčka vyšľahajte.
5. Hotovú náplň rozdeľte do pripravených formičiek s korpusom.
6. Mini cheesecakes pečte 20-25 minút na 175 stupňov.
7. Po upečení ich nechajte minimálne hodinu vo formičkách stuhnúť.
8. Potom ich môžte ozdobiť trochou tvarohu, kôrou z limetky a mätou.
9. Mini cheesecakes skladujte v chladničke.
 
 
 

Zdravá nepečená kokosová roláda

Ingrediencie (na 15 kúskov):
  • 170 g grahamových sušienok (odporúčam pohánkové)
  • 1-2 PL medu
  •  2-3 PL vody
  • 1 PL kvalitného holandského kakaa
  •  1 PL kvalitnej mletej kávy
Na plnku:
  • 100g kokosu
  • 1 PL medu

Postup:

Sušienky rozmixujte na múku. V miske zmiešajte rozomleté ​​sušienky s medom, kakaom, mletou kávou a dvoma lyžicami vody. Vypracujte cesto. Pokiaľ je príliš tuhé, pridajte ďalšiu lyžicu vody.
 
Kokosovú plnku si pripravíte rozmixovaním kokosu a medu pri vysokých otáčkach. Zhruba za 10-15 minút by vám mala vzniknúť jemne maslová hmota (kokosové maslo). Čím dlhšie budete mixovať, tým bude hmota jemnejšia a viac nadýchaná.
Medzi dvoma listami papiera na pečenie rozvaľkajte cesto obdĺžnikového tvaru (približne 3 mm) a rovnomerne naň natrite kokosovú plnku. Cesto s opatrnosťou zrolujte do valčeka a uložte do chladničky aspoň na 8 hodín. Potom roládu vyberte, nakrájajte a posypte strúhaným kokosom.