Presunúť na hlavný obsah

Hydratácia je pri chudnutí obzvlášť v lete kľúčová: Tieto potraviny zahrňte do jedálnička, majú veľa vody a minimum kalórií

Chudnutie a diéty

V lete je hydratácia tela absolútne kľúčová. Pokiaľ sa chcete dostať do formy, skúste do stravy implementovať potraviny, ktoré podporia samotné chudnutie. To je úplný základ!

Dostatočná hydratácia je pri chudnutí absolútnou alfou a omegou, v letnom období nehovoriac. Je však dôležité zahrnúť ju aj v potravinách, ktoré pravidelne konzujeme. Skúste v tomto období staviť na veci, ktoré skrátka fungujú. Tieto druhy ovocia a zeleniny majú spoločný menovateľ - dokonale organizmus hydratujú. Majú vysoký obsah vody, zasýtia, takže sa to krásne odzrkadlí aj na krivkách.

Uhorka 96% vody

Uhorky obsahujú 96% vody. Aj preto sú ideálne na detoxikáciu a prevenciu dehydratácie. Sú bohaté na fytonutrienty a vitamín K, pričom predstafvujú veľmi dobrý zdroj kyseliny pantoténovej a molybdénu.

Čítajte: Najzdravšia diéta sveta podľa odborníkov: Nejde len o schudnutie, ľudí by malo zaujímať aj to, koľko rokov sa dožijú

Ďalej v sebe majú meď, draslík, mangán, vitamín C, fosfor, horčík a vitamín B1. Ich pravidelná konzumácia ponúka jednoduchý, no účinný spôsob, ako zostať hydratovaní, zasýtení a vyživení.

Melón  92% vody

Regulácia telesnej teploty, normálna funkcia orgánov, dodávanie živín do buniek a bdelosť sú len niektoré z telesných procesov, ktoré sa spoliehajú na adekvátnu hydratáciu. Preto konzumácia potravín s vysokým obsahom vody je nesmierne dôležitá.

Keďže melón je väčšinou voda, môže slúžiť ako dobrá voľba. Vysoký obsah H2O tiež znamená, že má nízky obsah kalórií, čo je zásadné pri regulácii hmotnosti. Navyše človeka udrží skutočne dlho sýteho, čo je v tomto smere nesmierne dôležité. 

Jahody 91% vody

Vitamíny, minerály a antioxidanty v jahodách, poskytujú dôležité zdravotné výhody. Sú bohaté na vitamín C a polyfenoly, antioxidačné zlúčeniny, ktoré pomáhajú predchádzať niektorým chorobám. Chránia bunky a tkanivá v tele neutralizáciou nestabilných molekúl, nazývaných voľné radikály. Príliš veľa voľných radikálov potulujúcich sa po tele, tele môže viesť k oxidačnému stresu, nerovnováhe, ktorá vie poškodiť bunky a tkanivá.

No a pravidelným jedením tohto ovocia, viete tiež znížiť príliš vysokú úroveň zápalu, ktorý môže poškodiť imunitný systém a prispieť k niekoľkým negatívnym  zdravotným stavom vrátane obezity.

Grep 88% vody

Grapefruit má v sebe množstvo prospešných, ochranných živín a rastlinných zlúčenín, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Predovšetkým je dobrým zdrojom beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a predpokladá sa, že znižuje riziko chronických stavov.

Mohlo by vás zaujímať: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu

Takisto existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že konzumácia grapefruitu je výborná pri chudnutí. 12-týždňová japonská štúdia skúmala účinky grapefruitu v porovnaní s placebom a došlo k významnému zníženiu hmotnosti, ako aj hladiny glukózy v krvi u tých účastníkov, ktorí skonzumovali polovicu grepu pred jedlom.