Presunúť na hlavný obsah

Čokoládovo čerešňový cheesecake: Recept sľubuje dekadenciu v každom jednom súste

Recepty

Nie príliš sladký s bohatou chuťou čokolády a lahodných čerešní. K tomu štipka nasekaného čerstvého rozmarínu, ktorá dodá tomuto cheesecaku skutočne výraznú a príjemnú chuť, o ktorej by ste to možno nepovedali.

Na cheesecake:

1a ¾ šálky Oreo sušienok

¼ šálky rozpusteného masla

1 ČL nasekaného čerstvého rozmarínu

¾ šálky smotany na šľahanie

1 šálka čokoládových lupienkov

3 vajcia

½ šálky kryštálového cukru

2 ČL espressa alebo zalievanej kávy 

450 g jemného plnotučného tvarohu izbovej teploty 

2 ČL plus ½ šálky čerešňového džemu (skvele bude chutiť aj višňový, pokiaľ máte) 

Mohlo by vás zaujímať: Domáce wafle s čerešňami a mätou: Dezert, ktorý si skrátka každý zamiluje

Postup prípravy: 

Najskôr si predhrejeme rúru  na 200 stupňov Celzia. Pripravíme si tortovú formu s priemerom cca 26 cm, ktorú buď dobre vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie aj po stranách tortovej formy. 

V stredne veľkej miske zmiešame Oreo sušienky, maslo a rozmarín, kým sa rovnomerne nespoja a zmes nie je vlhká. Takto pripravenú zmes natlačíme na dno pripravenej tortovej formy, vložíme do chladničky stuhnúť. 

Medzitým si na strednom ohni zohrejeme smotanu na šľahanie, kým nezačne stúpať para, pozor neprevárame! Odstránime z ohňa  pridáme čokoládové lupienky. Odstavíme a necháme čokoládové lupienky v smotane celkom rozpustiť. 

Čítajte tiež: Sezóna čerešní sa blíži: Pripravte si čerešňový koláč obohatený o mandle, kyslú smotanu a chrumkavý povrch

Vo vyššej nádobe šľaháme vajcia a cukor do svetlej peny cca 1 min. Následne pridáme vychladnutú kávu a znova prešľaháme, aby sa káva zapracovala do zmesi. Napokon pridáme jemný plnotučný tvaroh po kúskoch alebo po lyžičkách. Šľaháme, kým nebude zmes bez hrudiek. Napokon pridáme čokoládovo smotanovú zmes. Odložíme si z nej len cca 2 PL bokom. Znova chvíľu prešľaháme. 

Vyberieme základ na cheesecake z chladničky a na sušienkový základ rozotrieme 2 ČL čerešňového džemu zmiešaného s rozmarínom. Potom rovnomerne rozotrite pripravenú tvarohovo čokoládovú zmes, následne znova čerešňový džem s rozmarínom a pokvapkajte odloženou čokoládovo smotanovou zmesou. 

Neprehliadnite: Čerešňový cheesecake

Takto pripravený cheesecake vložíme do chladničky na cca 6 hodín, aby sa dobre vychladil, ideálne cez noc. Servírovať môžete aj s čokoládovými hoblinami. 

Dobrú chuť!