Presunúť na hlavný obsah

Paradajka – ozajstný rekordér

Recepty

Paradajky sa do Európy dostali spoločne so zemiakmi až po objavení Ameriky. Na svete dnes existuje viac ako 7 500 druhov paradajok.

Čerstvé, varené či nakladané paradajky vrátane kečupov a paradajkových pretlakov hrajú v našej gastronómii významnú úlohu a navyše sú jedným z najbohatších zdrojov lykopénu, látky, ktorá znižuje riziko nádorových ochorení.

Chráni telesné bunky 
Rajčiny majú dôležitý obsah vitamínu C, E a A, veľké množstvo vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok - sú to napríklad draslík či železo alebo karotén. Obsah rôznych látok napríklad chráni bunky pred slnečnými lúčmi, ochraňuje bunky tela pred voľnými radikálmi, podporuje rast a silu kostí, je prospešný pri zásobovaní telesných buniek energiou.

Úprava rajčinám osoží
Tepelná úprava rajčín je na rozdiel od celého radu druhov ovocia a zeleniny vhodná, pretože sa priaznivé účinky paradajok po takomto spracovaní zvyšujú a organizmus môže látky z nich, najmä lykopén, využiť lepšie ako pri konzumácii surových paradajok.

Rýchly recept: Cibuľovo-paradajkový šalát
Potrebujeme:
0,5 kg paradajok
0,5 kg cibule
soľ
mleté čierne korenie
balzamikový ocot
práškový cukor

Postup:
1. Cibuľu olúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemné kolieska, ktoré potom nožom prekrojíme tak, aby vznikli jemné rezančeky.
2. Z paradajok vykrojíme tvrdú časť, ktorá drží stonku, rozkrojíme ich na polovicu a potom ich nakrájame na plátky široké asi centimeter.
3. Zálievku pripravíme podľa chuti z ľadovej vody, práškového cukru, korenia a balzamikového octu.

Tip lenivého labužníka
Paradajkovú šťavu zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou, cibuľou, ochutíme korením a soľou, dáme do chladu, necháme 2 hodiny odležať, precedíme do pohárov a ozdobíme lístkami mäty.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK