Niekoľko benefitov, ktoré so sebou prinášajú BIO potraviny: V porovnaní s tradičnými sú z tohto pohľadu výhodnejšie
Michael Achberger sa tentoraz venuje téme, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory. Tí, ktorí si ich nevedia vynachváliť a tých, ktorí nimi pohŕdajú. Pozrime sa, v čom sú iné bio potraviny.
Mnoho ľudí aj športovcov dáva prednosť BIO potravinám, pred bežne dostupnými potravinami v obchodoch. Konzumáciou BIO (inak nazvaných prírodných) potravín sa môžete vyhnúť príjmu rôznym pesticídom, konzervantom a ďalším zlým látkam pridávaných do potravín. Avšak prináša konzumácia bio-potravín skutočne nejaké výhody?
Biopotraviny sú pestované v pôde, ktorá je hnojená iba prirodzenými hnojivami. Farmy zamerané na produkciu biopotravín (biofarmy), majú svoje špecifické programy na kultiváciu pôdy a produkciu zdravých produktov.
Keď hovoríme o biopotravinách, väčšinou máme na mysli hlavne ovocie a zeleninu. Máme však k dispozícii aj mäso, mliečne výrobky a vaječné výrobky. Tie pochádzajú z fariem, kde je veľmi prísne kontrolované dodržiavanie noriem pre používanie organického krmiva, kde je zakázané užívanie antibiotik a zvieratá musia mať prístup do voľnej prírody, na lúky, čerstvý vzduch a slnečné svetlo.
Rozdiel medzi potravinami a tradične upravovanými potravinami môžete poznať už pri pohľade na ich obal, lepšie povedané zloženie. The U.S. Department for Agriculture (Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických), vyžaduje dodržiavanie prísnych noriem a pravidiel pre popis týchto výrobkov, aby ich konzumentom poskytli presný obsah týchto potravín. Potravina označená popisom BIO, by mala byť zárukou, že daná potravina je vyrobená z 95 % biosurovín.
Prečítajte si príbeh: Eva chcela schudnúť a spočiatku sa jej to darilo: Keď však prišiel jej manžel, celý progres nabral iný spád
Konzumácia biopotravín oproti tradičným sa teda javí ako výhodnejšia a bohatšia pre nutričné hodnoty.
Niektoré výskumy priniesli tieto poznatky o BIO potravinách:
- biopotraviny majú vyššiu výživovú hodnotu. Obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, minerálov, antioxidantov a ďalších látok.
- konzumácia biopotravín znižuje riziko výskytu zdravotných problémov spojených s kontamináciou potravinami. Výsledky jednej štúdie poukázali, že deti konzumujúce biopotraviny mali v moči len šestinový obsah látok vznikajúcich spracovaním pesticídov v tele oproti deťom konzumujúce tradičné potraviny. To je jeden z vážnych dôvodov, prečo dávať prednosť biopotravinám.
- biopotraviny sú dobré nielen pre človeka, ale pre celú planétu. Metódy využívané na biofarmách sú pre životné prostredie menej škodlivé ako bežné zaužívané hospodárske postupy. Používanie prírodných produktov zvyšuje kvalitu pôdy.
Mohlo by vás zaujať: Týchto päť potravín vám zníži riziko rakoviny: Odborníci na zdravú výživu sa zhodli na jednom
Či už budete konzumovať biopotraviny, alebo nie, hlavnou zmenou, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie je jesť viac ovocia a zeleniny. Mnoho prieskumov dokázalo, že ľudia môžu upevniť svoje zdravie a zvýšiť kvalitu života práve konzumáciou potravín rastlinného pôvodu. Konečná voľba je na každom z nás.
Za poskytnuté informácie ďakujem môjmu kolegovi Karoloi Bertovi.