Začleňte do jedálnička banány: Sú označované za bohatý zdroj horčíka a tiež prevenciu proti vysokému krvnému tlaku
Málokto vie, že banány pôsobia na naše telo odlišne a to podľa zrelosti. Osobný tréner Michael Achberger nám dnes porozpáva viac o ich účinkoch v spojitosti s cvičením a krásnym telom.
Už na prvý pohľad vie každý z nás určiť, či banán je alebo nie je zrelý. V obchode si inštinktívne vyberáme tie žlté kusy, pretože predsa chceme čo najviac vitamínov, antioxidantov a predovšetkým chuť. V opačnom prípade môžu ľudia držiaci diétu zámerne vyberať tie zelené, pretože predsa len nie sú také sladké a teda predstavujú diétnejšiu variantu. V oboch prípadoch nám sedliacky rozum radí správne, ale napriek tomu je nutné uviesť celú pravdu.
Prečítajte si: Vitamín D je nepostrádateľný pre naše telo: Toto je 7 potravín, vďaka ktorým ho dostanete do tela, ak slnko nepomáha
Zrelý aj nezrelý banán obsahujú rovnaké množstvo sacharidov aj kalórií. Rozdiel je v tom, že sacharidy nezrelého banánu sú tvorené rezistentným škrobom. To je škrob, ktorý nie je strávený v tenkom čreve. Trávenie tak trvá dlhšie a dodáva telu energiu pozvoľna. Naproti tomu, keď banán zreje a žltne, komplexné sacharidy sa štiepia na glukózu a fruktózu. Tým získava svoju typickú chuť, avšak spolu s tým mu tieto monosacharidy (presnejšie iba glukóza) zvyšujú glykemický index. To znamená, že banán je strávený oveľa rýchlejšie a zvyšuje hladinu inzulínu v krvi. Problém nezrelého, ale "diétneho" banána teda tkvie v zložení obsiahnutých cukrov. V prospech zrelého banánu zase hovorí obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tých je dokonca najviac v prezretom banáne, pretože antioxidanty vznikajú rozpadom chlorofylu v šupke a to sa prejavuje až hnedými fliačiky na šupke.
Minerály
O banáne sa všeobecne hovorí ako o bohatom zdroji horčíka. Prečo je však vyzdvihovaný práve banán, keď existuje mnoho ďalších potravín obsahujúcich viac horčíka, než práve on? Pravdepodobne za to môže obľúbenosť tohto chutného ovocia medzi športovcami, ktorí ho konzumujú čoby zdroj cukrov, ktorý ako bonus obsahuje horčík, čím pôsobí ako prevencia proti kŕčom. Obsah minima sodíka (len 1 mg / 100 g) pri súčasnom vysokom obsahu draslíka (350-400 mg / 100 g) zasa predurčuje banány ako ideálnu prevenciu vysokého krvného tlaku. Západná strava je totiž bohatá na sodík a chudobná na draslík, čo je jedným z významných faktorov spôsobujúcich vysoký krvný tlak. Ak budete chcieť pokryť svoju minimálnu hladinu draslíka iba banánmi a ničím iným, budete ich musieť zjesť približne pol kilogramu. A keď sme spomenuli krv, dodáme ešte prítomnosť železa. Existujú síce bohatšie zdroje, ale 400 g banánov by malo pokryť minimálne denný odporúčaný príjem.
Ovocie, ktoré lieči depresiu?
Možno niektorí z vás počuli informáciu o blahodarných účinkoch banánov na depresie. Pomaly to začína vyzerať, že sa pod žltou šupkou skrýva zázračný všeliek. V tomto prípade však nejde o úplnú pravdu. V banánoch síce je obsiahnutá aminokyselina tryptofán, čo je prekurzor hormónu serotonín, pri ktorého nedostatku môžu nastať depresie či poruchy spánku, na druhú stranu je tu niekoľko "ale". Tým prvým "ale" je skutočnosť, že doteraz nie sú vykonané relevantné štúdie dokazujúce, že suplementácia tryptofánom zlepšuje stavy depresie. A aj napriek tomu, že tryptofanové suplementy preukázateľne zvyšujú obsah tejto látky v krvi, je preukázané, že tryptofán prijatý prírodne stravou nie. A keby predsa len mal byť zvýšený príjem tryptofánu pomocou v boji proti depresii, banán ho obsahuje iba 9 mg / 100 g, čo je v porovnaní napríklad so sezamovým semienkami (370 mg / 100 g) alebo vaječným bielkom (1000 mg / 100 g) zanedbateľná hodnota.
Neprehliadnite: Tieto raňajky určite oceníte: Jedna ingrediencia v nich naštartuje trávenie a časom zoštíhli postavu
Kedy a ako je ideálna konzumovať banán
Z vyššie uvedených faktov teda môžete urobiť súhrn. Banány sa hodia všetkým športovcom, ako ľahká a dobre stráviteľná forma energie pred športovým výkonom. Tie pekne zrelé sú tiež ideálne počas náročnej a dlhotrvajúcej fyzickej aktivity, kedy rýchlo dopĺňajú spálený glykogén v tele. Ďalej tiež ako zdravá alternatíva k priemyselne spracovaným sladkostiam, ktorá ukojí našu túžbu po cukre, avšak dodá nám tiež cenné vitamíny a minerály. Naopak pri redukčnej diéte odporúča vylúčiť banánom zrelým a prezretým, a konzumovať tie zelené ako zdroj vlákniny. Samozrejme sa z banánov dajú urobiť chutné a zdravé dobroty. Ak máte doma nejaké prezreté a nestrážite si striktne váhu, môžete si skúsiť pripraviť banánový chlieb, koláč, alebo muffin.