Máte kontrolu nad tukmi? Tieto potraviny zahlieňujú organizmus a oslabujú pečeň
Keď to preženieme so zdravými tukmi a zjeme viac ako je odporúčané množstvo, je to ako keby sme zjedli práve tie nezdravé. Ako sa v tom teda vyznať? Tu je odpoveď.
Každodenné zlozvyky, ktoré pri jedení robíme, nás časom dobehnú a vypýtajú si svoju daň. Aj u tých ľudí, ktorí nepociťujú žiadne ťažkosti. To, čo sa však deje vo vnútri tela väčšinou nevidíme, to však neznamená, že máme svoje zdravie zanedbávať v dôsledku nekontrolovateľného príjmu mastných potravín. Všeobecne rozoznávame tri druhy tukov: nasýtené, nenasýtené a polynenasýtené.
Potraviny, ktoré najviac zahlieňujú
Ide jednoznačne o nasýtené mastné tuky, ktoré sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch zo zvierat, v červenom mäse, ale aj palmový olej či kokosový olej. A kde všade sa nachádza najviac mastných tukov?
Prečítajte si: Doprajte svojmu telu detoxikačný víkend: Držte sa nášho plánu a prečistite svoj organizmus!
- červené mäso
- jahňacie mäso
- maslo
- kravský syr
- mlieko
- palmový olej
Transtuky sú na zozname nežiadúcich
Nachádzajú sa v tuhých margarínoch, v polotovaroch, vo fast foodoch, v pečive, v sladkostiach a v rôznych iných potravinách.
Tieto suroviny obsahujú zdravé tuky, pozor však na množstvo
Tieto potraviny obsahujú mononenasýtené tuky. Tie sú pre fungovanie nášho tela prospešné, avšak len do istej miery. Za predpokladu, že ich zjete viac ako je odporúčané, dosiahnete rovnaký efekt, ako keby ste jedli nezdravé tuky.
- avokádo
- olivový olej
- sezamový olej
- orechový olej
Polynenasýtené tuky
Polynenasýtené tuky sa nachádzajú v rastlinnej aj živočíšnej potrave. Obsahujú voľné radikály, ale tie sú v malom množstve neškodné.
Neprehliadnite: Omyl, ktorého sa ešte stále veľa žien zľakne: Keď budete veriť tomuto mýtu, nikdy nebudete mať krásne telo
- morské ryby (makrela, losos, pstruh, sardinky)
- semienka
- orechy
- mlieko
- sója
- pšeničné klíčky
- listový špenát
Pre bežného človeka zvýšená dávka orechov a semienok znamená zaťaž na organizmus, podobne ako keby konzumoval bežné tuky. Trpí tým pečeň, žlčník, cievy a takisto nám pribúdajú ďalšie kilá. Mliečne výrobky môžu vo väčšom množstve zahlieňovať.