Presunúť na hlavný obsah

Lahodný domáci vaječný likér: Jeho zloženie vám učaruje, osladíte si ním celé sviatky

Recepty

Vaječný likér je stará klasika, ktorú možno poznáte ešte od vašich babičiek. Nie je však na Vianoce krásne vrátiť sa k svojim základom a ochutnať niečo, čo vám pripomenie detstvo či domov?

Receptov na vaječný likér existuje hneď niekoľko. My sme si pre vám pripravili úplne jednoduchú variantu, ktorej prípravu určite neoľutujete. Základ tohto nápoja je ale v použití kvalitných surovín. Ak si chcete počas Vianoc osladiť sviatočné chvíle, pohárik tohto nápoja vám padne naozaj vhod.

Prečítajte si tiež: Medovníky môžete urobiť aj na zdravší spôsob a chutiť budú rovnako dobre: Stačí vymeniť tieto suroviny

Na prípravu likéru si nachystajte:

500 ml kvalitného rumu
7 polievkových lyžíc cukru
1 vanilkový lusk
5 kusov žĺtok
1 konzerva salka

Postup prípravy:

1. Hnedý cukor si v mixéry rozšľahajte na jemný prášok. Práve hnedý variant totiž dodá likéru extra sladkosť, ktorú si obľúbite. Následne práškový hnedý cukor vymiešajte s žĺtkami. Hmota by mala byť jemná, lejavá.
2. Do žĺtkov s cukrom pridáme asi po 10 minútach šľahania vydlabané vnútro vanilkového lusku, prišlaháme salko a pokračujeme s miešaním ešte ďalších 10 minút.
3. V záverečnej fázy miešania pridávame postupne rum. Čím dlhšie budeme suroviny spolu miešať, tým bude likér lahodnejší. Rum dodá žĺtkam stabilitu a pôsobí aj ako konzervant.
4. vzniknutý nápoj nalejeme do vysokej nádoby a skladujeme na chladnom mieste.

Mohlo by vás zaujímať: Domáca vianočka s hrozienkami: Kysnuté cesto vám s touto zásadou pôjde ako po masle

Dobrú chuť!