Presunúť na hlavný obsah

Vitamín D naše telo potrebuje, ak je slnko nedohľadne: Tieto potraviny zaraďte do jedálnička čo najskôr

Zdravie

Dlhá zima na nás zanechala známky nedostatku vitamínu D, ktorý je pre telo obzvlášť dôležitý. Okrem výživových doplnkov určite urobíte dobre, ak obohatíte jedálniček o potraviny.

Počas uplynulých mesiacov nám slnko nebolo veľmi dopriate a všetci dobre vieme, že je skvelým zdrojom vitamínu D. Ten naše telo potrebuje a preto si počas týchto dní musíme vedieť pomôcť sami. 

Prečítajte si: Zdravá náhrada cukru, ktorá sa spopularizovala na celom svete: Tento chyták by ste nemali prehliadať

Slnečný vitamín je prospešný pre kosti a svaly

Slnečný vitamín ako ho mnohí nazývajú, má svoje opodstatnenie pri úprave vápnika v ľudskom tele. Vplýva tiež na dostatok energie, ktorú máme a celkový výkon či chuť do života. Ak telo pociťuje deficit tohto vitamínu, kosti sú krehkejšie a môže ľahko dôjsť k zlomeninám. Tých je mimochodom v tomto období naozaj dosť a málokto si uvedomuje, že to môže súvisieť aj s prítomnosťou tohto vzácneho vitamínu v tele.

Aké potraviny je najlepšie zaradiť do jedálnička?

Dostať do tela prirodzenou formou vitamín D je najjednoduchšie prítomnosťou na slnku, no dobre však urobíte aj vtedy, keď sa zameriate pri zostavovaní jedálnička na potraviny, ktoré obsahujú tieto vzácne látky. 

  • Tučné mäso z rýb (makrela, kapor, zubáč, losos, tuniak, pstruh), tuniak je mimochodom jedinou rybou, ktorá si aj v konzervovanm stave drží rovnaký obsah vitamínu D ako v čerstvom stave
  • Ustrice, kaviár a krevety
  • Olej z treščej pečene (nie je práve najchutnejší, no ak ho dochutíte citrónom či mätou, viete sa cez to preniesť)
  • Avokádo
  • Huby (nezáleží na tom, či sú čerstvé alebo zavárané, obsah vitamínu D majú rovnaký)
  • Vajcia (nachádza sa len vo vaječných žĺtkoch, v bielkach ho nenájdete)

„Vzhľadom na obmedzený počet prirodzených potravinových zdrojov vitamínu D sa vitamín pridáva do viacerých potravín. Na Slovensku je už dostupné mlieko fortifikované vitamínom D a dodatočným vápnikom. Medzi ďalšie potraviny bežne obohacované o vitamín D patria niektoré značky raňajkových cereálií, ovocných džúsov alebo jogurtov,“ vysvetľuje PhDr. Iveta Nemcová, zakladateľka a prezidentka Aliancie výživových poradcov Slovenska a zároveň riaditeľka Kliniky pre estetickú medicínu a redukciu váhy, Health&Beauty.

Ak vás zaujíma viac: Celý rozhovor na túto tému s odborníčkou PhDr.Ivetou Nemcovou a viac o vitamíne D si môžete prečítať TU.

Diskusia k článku

comments powered by Disqus