Presunúť na hlavný obsah

Levanduland ako také malé slovenské Provensálsko: Kto za ním stojí a ako sa im podarilo vrátiť späť do života prírodu?

Cestovanie

Tušili že, že Provensálsko nájdete aj na Slovensku? Jeho jedinečnú atmosféru si môžete vychutnať na levanduľovom poli na Záhorí. Za touto nádherou, sú však roky tvrdej práce.

Ako vznikla  myšlienka založiť malé Provensálsko na Slovensku? 

Začali sme s projektom s názvom Levanduľa zo Záhoria, kedy sme na poli pri obci Malé Leváre v rekreačnej oblasti Rudava na Záhorí vysadili prvé sadenice dvoch druhov levandule lekárskej. V roku 2014 sme mali svoju prvú úrodu. Na začiatku sme nemali žiadne biznis zámery, levanduľa bola odjakživa našou vášňou a hobby, chceli sme si vytvoriť príjemné miesto, kde by sme si mohli po práci aktívne oddýchnuť. Vášeň však postupne prerástla do práce na plný úväzok, po veľkom záujme okolia sme sa pole rozhodli otvoriť aj verejnosti, venovať sa levanduli naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky, hlavne na kulinárske, kozmetické a dekoračné účely.

Pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti, je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp. V roku 2016 vznikla firma Levanduland, avšak veľa ľudí nás stále pozná ako záhorácku levanduľu. Začali sme realizovať svoje nápady na produkty na profesionálnej úrovni, spolupracovať s lokálnymi výrobcami a dodávateľmi a postupne sa dostali do obchodnej siete na Slovensku aj v zahraničí. Postupne sme začali pestovať aj lavandin, tzv. hybridnú levanduľu, ktorá je využívaná vďaka svojim vlastnostiam hlavne na lisovanie olejov. Aktuálne finalizujeme výrobu levanduľovej limonády, ktorá by mala byť na pultoch predajní už o niekoľko týždňov a hlavnou témou vo firme je aj expandovanie na zahraničný, konkrétne ruský trh. Aktívne pracujeme aj na vytvorení vlastnej kamennej predajne. V dedine sme kúpili 200-ročný dom, ktorý opravujeme s cieľom zachovať tradičné architektonické prvky tejto oblasti, bude v ňom malá predajňa našich výrobkov, kaviareň, čitáreň a možno aj ubytovanie pre turistov, ktorí by k nám chceli prísť z väčšej diaľky. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland (@levandula_zo_zahoria),

 

Kto za Levandulandom stojí? 

Od začiatku celého príbehu za všetkým stojíme len my, traja nadšenci, Simona a Tatiana Slobodové a Miroslav Bertovič. Zamestnancov zatiaľ nemáme, preto máme po celý rok plné ruky práce a nenudíme sa ani mimo levanduľovej sezóny. 

V čom je táto práca náročná a čo všetko obnáša? 

Práca v poľnohospodárstve je veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou. Všetkých takmer 9 tisíc sadeníc striháme ručne, následne po zbere je potrebné úrodu spracovať, všetky naše potravinárske výrobky sa vyrábajú z čerstvých levanduľových kvetov. Počas rokov sme sa postupne naučili ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a vôňu, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, poznáme všetky druhy hmyzu, ktorý sa tu objavuje v období kvitnutia a aj kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti.

Postupne prenikáme aj do tajov včelárstva. Ďalšou náročnou oblasťou bol vstup do obchodnej siete a dodávanie výrobkov do reťazcov. Levanduľa je suchomilná rastlina, ktorá miluje veľa slnka a od jeho intenzity sa odvíja obdobie kvitnutia. Problémom sú skôr pre nás výdatné dažde, ktoré rastlinu dlhodobo podmáčajú a môže potom odhniť. Taktiež sa každú zimu obávame tuhých mrazov, ktoré vedia rastlinám veľmi uškodiť, v ostatných rokoch je počasie dosť nevyspytateľné. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland (@levandula_zo_zahoria),

 

Čo je pre vás na nej najkrajšie? 

Najobľúbenejším obdobím je pre nás samozrejme obdobie kvitnutia, keď v areáli môžeme privítať návštevníkov, tešiť sa z krásnych fotografií, ktoré vidíme na sociálnych sieťach, radi sa so všetkými milovníkmi levandule porozprávame, povymieňame nápady a skúsenosti, ale ak sa naskytne chvíľa času, radi si sadneme na hojdačku a vychutnáme si ten úžasný pohľad a vôňu na naše políčko. Výrobe všetkých produktov sme venovali kus nášho srdca, preto keď ich vidíme vystavené na pultoch predajní, je to pre nás neopísateľný pocit, vždy sa pri nich pozastavíme a upravíme ich v regáli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland (@levandula_zo_zahoria),

Čo všetko ľuďom ponúkate a čo u Vás nájdu? 

Počas sezóny, ktorá väčšinou trvá od konca mája do polovice júla majú záujemcovia možnosť rezervovať si na našej stránke súkromný termín na rodinné, svadobné fotografovanie alebo piknik. K dispozícii máme množstvo krásnych rekvizít v provensálskom štýle, je potrebné povedať, že levanduľové pole je veľmi vďačný priestor na fotografovanie, každý od nás odchádza s krásnymi spomienkami. Pred pár týždňami sa u nás skončil 4.ročník Dní otvorených dverí a samozberu, tento rok sme sa rozhodli udalosť usporiadať počas celého týždňa.  Návštevníci mali možnosť sami si nazbierať levanduľu, odfotiť sa, posedieť na lavičkách, dať si kávu alebo levanduľovú zmrzlinu od zmrzlinárne Koun.  Návštevnosť bola približne rovnaká ako minulý rok, odhadujeme ju na viac ako 4000 ľudí. Aktuálne máme v portfóliu 19 výrobkov - perlivé levanduľové vína, sirupy, ovocné džemy s levanduľou, grilovacie omáčky alebo levanduľový likér. Najobľúbenejší výrobok našich zákazníkov je určite ružové víno s nádychom levandule, čistý levanduľový sirup a veľmi obľúbená je aj kombinácia levandule a čučoriedky v našom džeme alebo sirupe. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland (@levandula_zo_zahoria),