Zlepšite si svoje trávenie: Do svojej rannej rutiny zahrňte niektorý z týchto 5 blahodarných čajov
Sú to už tisícky rokov, čo ľudia liečia svoje zdravotné ťažkosti pomocou pitia čajov s blahodarnými účinkami. Toto je 5 druhov, ktoré vám uľavia od problémov s trávením.
Ľudia už od nepamäti využívajú liečivú silu prírody vo svoj prospech. I v dnešnej modernej dobe sa na ňu obraciame, keď hľadáme úľavu. Ukázalo sa, že pitie bylinkových čajov pomáha pri trávení, nevoľnosti, zápche a ďalších ťažkostiach. Takže na zdravie!
Neprehliadnite: Máte dostatok slnečného vitamínu D? Toto je 7 efektívnych spôsobov, ako si udržiavať jeho správnu hladinu
1. Mäta pieporná
Mäta pieporná, zelená bylina z rastliny Mentha piperita, je známa svojou sviežou chuťou a vôňou. Je obľúbená tiež pre svoju schopnosť upokojiť žalúdok, za čo vďačí predovšetkým mentolu, zložke mäty piepornej, ktorá má na zlepšení tráviacich problémov najväčší podiel. Olej z mäty piepornej sa tiež používa na zlepšenie syndrómu dráždivého čreva (IBS) - zápalového stavu, ktorý postihuje hrubé črevo a môže spôsobiť bolesť žalúdka, nadúvanie, plynnatosť a ďalšie nepríjemné príznaky.
Ak si chcete pripraviť čaj z mäty piepornej, namočte 7–10 čerstvých listov mäty piepornej alebo 1 čajové vrecko mäty piepornej do 250 ml šálky prevarenej vody. Lúhujte 10 minút a potom ho vypite.
2. Zázvor lekársky
Zázvor, vedecky známy ako Zingiber officinale, je kvitnúca rastlina pôvodom z Ázie. Jeho podzemok (podzemná časť stonky) sa používa ako korenie po celom svete. Zlúčeniny, ktoré zázvor obsahuje môžu pomôcť stimulovať kontrakcie a vyprázdňovanie žalúdka, čím poskytujú úľavu od nevoľností a vracania. (Aj tie spôsobené tehotenstvom.) Pomáha tiež pri kŕčoch, nadúvaniu a pomáha k rýchlejšiemu vyprázdňovaniu.
Ak si chcete pripraviť zázvorový čaj, povarte 2 polievkové lyžice (28 gramov) nakrájaného koreňa zázvoru v dvoch 250 ml šálkach vriacej vody po dobu 10–20 minút. Zázvorový čajový sáčok môžete ponoriť do 1 šálky (250 ml) prevarenej vody na niekoľko minút.
Prečítajte si tiež: 10 superjedál, vďaka ktorým vás bude starnutie obchádzať: Okrem prirodzenej mladosti získate aj tieto benefity
3. Fenikel obyčajný
Fenikel je bylina, ktorá pochádza z kvitnúcej rastliny vedecky známej ako Foeniculum vulgare. Má chuť sladkého drievka a môže sa jesť surový alebo varený. Fenikel funguje ako prevencia žalúdočných vredov. Pomáha pri zmiernení chronickej zápchy a podporuje pohyb čriev, pôsobí ako prírodné preháňadlo.
Feniklový čaj si môžete pripraviť tak, že 1 čajovú lyžičku, t.j. 4g feniklových celých alebo drvených semienok vhodíte do 250 ml vriacej vody, povaríte 2-3 minútky a následne ich necháme ešte ďalšie 2 minúty lúhovať. Môžete tiež použiť čerstvo nastrúhaný fenikel alebo čajové vrecúška.
4. Púpava lekárska
Púpavy so svojimi charakteristickými žltými kvetmi rastú po celom svete, a to určite aj na vašich trávnikoch. Extrakty z púpavy obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu podporovať trávenie stimuláciou svalových kontrakcií a podporovaním toku potravy zo žalúdka do tenkého čreva. Pridanou hodnotou je aj to, že bojujú so zápalom a znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Pitie čaju z púpavy podporuje zdravé trávenie. Listy púpav obsahujú dôležité vitamíny a minerály, napríklad vitamín B6, vitamín C, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú či horčík.
Na prípravu púpavového čaju kombinujte 2 hrnčeky kvetov púpavy a 4 hrnčeky vody. Zmes privediete do varu, odstavíte od tepla a necháte stáť 5-10 minút. Pred pitím ju prepláchnite cez sitko.
5. Čierny čaj
Čierny čaj pochádza z rastliny Camellia sinensis. Často sa varí s inými rastlinami v odrodách, ako sú English Breakfast a Earl Gray. Tento čaj sa môže pochváliť hneď niekoľkými zdraviu prospešnými látkami. Patria sem tearubigíny, ktoré môžu zlepšiť trávenie a teaflavíny, ktoré pôsobia ako antioxidanty, ktoré vám môžu pomôcť pred žalúdočnými vredmi. Extrakt čierneho čaju má tiež ďalšie benefity - podporuje metabolizmus a pomáha pri chudnutí, pretože vyrovnáva hladina cukru v krvi, a tak zabraňuje zbytočnému prejedaniu.
Ak chcete pripraviť čierny čaj, ponorte čierny čajový sáčok do šálky s objemom 250 ml na 5–10 minút. Môžete tiež použiť sypané listy čierneho čaju.