Presunúť na hlavný obsah

10 superjedál, vďaka ktorým vás bude starnutie obchádzať: Okrem prirodzenej mladosti získate aj tieto benefity

Zdravie

Krásna žiarivá pleť začína tým, ako a hlavne, čo jeme. Tieto potraviny vám môžu pomôcť nielen so spomalením procesu starnutia, no ešte omnoho viac.

Keď našu stravu obohatíme potravinami naplnenými antioxidantmi, zdravými tukmi, vodou a základnými živinami, naše telo nás svoju vďaku ukáže prostredníctvom svojho najväčšieho orgánu: našej kože. Koža je často prvou časťou nášho tela, ktorá vykazuje vnútorné ťažkosti.

1. Paradajky

Konzumáciou tejto zeleniny môžete odvrátiť UV-indukované nepríjemnosti, ako sú vrásky. A to vďaka lykopénu, pigmentu, ktorý im dáva ich bohatú červenú farbu. Pre vašu pokožku sú dobré aj varené paradajky. V skutočnosti štúdie ukazujú, že naše telá absorbujú lykopén ľahšie z paradajkovej pasty ako z čerstvých paradajok.

2. Červená paprika

Červená paprika je plná antioxidantov, ktoré sú v súvislosti s procesom anti-agingu najdôležitejšie. Okrem vysokého obsahu vitamínu C, ktorý je podporuje produkciu kolagénu, obsahuje červená paprika i silné antioxidanty nazývané karotenoidy. Karotenoidy sú rastlinné pigmenty zodpovedné za žiarivé červené, žlté a oranžové farby, ktoré môžete vidieť na mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením od slnkom a jej poškodením environmentálneymi toxínmi.

3. Papája

Táto lahodná superpotravina je bohatá na rôzne antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť zlepšiť elasticitu pleti a znížiť vzhľad jemných línií a vrások. Obahuje vitamíny A, B, C, K a E, vápnik, draslík, magnézium, fosfor. Široká škála antioxidantov obsiahnutých v papáji pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi a môže oddialiť známky starnutia. Papája obsahuje aj enzým nazývaný papaín, ktorý poskytuje ďalšie výhody proti starnutiu tým, že pôsobí ako jeden z najlepších protizápalových činiteľov v prírode. Takže áno, konzumácia papáje (alebo ďalších výrobkov obsahujúcich papaín) môže pomôcť vášmu telu zbaviť sa odumretých kožných buniek, čím zanechá vašu pokožku žiarivú!

Neprehliadnite: Cítite sa unavení? Možno vám chýba magnézium, do jedálnička skúste zaradiť tieto potraviny

4. Čučoriedky

Čučoriedky sú bohaté na vitamíny A a C, ako aj na antioxidanty nazývané anthokyaníny. Tie majú na svedomí krásnu modrú farbu čučoriedok. Tieto silné antioxidanty môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným slnkom, stresom a znečistením zmierňovaním zápalovej reakcie a zabránením straty kolagénu.

5. Brokolica

Brokolica je protizápalová, anti-agingová “bomba”. Obsahuje vitamíny C a K, rôzne antioxidanty, kyselinu listovú, luteín či vápnik. Naše telo potrebuje vitamín C na výrobu kolagénu, hlavného proteínu v koži, ktorý mu dodáva pevnosť a pružnosť. Ďalšou výhodou je obsah luteínu, ktorý slúži na zachovanie a zlepšenie pamäťovej funkcie mozgu.

6. Špenát

Špenát pôsobí na pleť hydratačným účinkom. Je plný antioxidantov, ktoré pomáhajú okysličovať a dopĺňať celé telo živinami. Je tiež bohatý na vitamíny A, C, E a K, magnézium či luteín. Bohatý obsah vitamínu C vo forme listovej zeleniny zvyšuje produkciu kolagénu, čim udržiava pokožku pevnú a hladkú. Ale to nie je všetko. Vitamín A, ktorý špenát taktiež obsahuje, podporuje i silu a lesk vlasov, zatiaľ čo vitamín K pomáha znížiť zápal v bunkách.

7. Orechy

Mnohé orechy (najmä mandle) sú skvelým zdrojom vitamínu E, ktorý môže pomôcť opraviť tkanivo pokožky, zadržať vlhkosť pokožky a chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením. Vlašské orechy dokonca obsahujú protizápalové omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť telu tým, že posilňujú membrány kožných buniek, a tým ich chránia pred poškodením slnkom. A malý tip navyše, pri konzumácii orechov neodstraňujte šupku, pretože štúdie ukazujú, že vyše 50% antioxidantov sa jej odtraňovaní stráca

Prečítajte si tiež: Porovnanie jedál, ktoré vyvrátia všetky mýty: O týchto si myslíte, že sú menej kalorické, opak je pravdou

8. Avokádo

Avokádo má vysoký obsah mastných kyselín, ktoré podporujú hladkú a pružnú pokožku. Obsahujú tiež množstvo základných živín, ktoré môžu zabrániť negatívnym účinkom starnutia vrátane vitamínov K, C, E a A, B vitamínov či draslíka. Vysoký obsah vitamínu A v avokáde nám pomáha zbaviť sa odumretých kožných buniek zanechávajúc nám nádhernú, žiariacu pleť. Obsah karotenoidov môže tiež pomôcť pri blokovaní toxínov a poškodení slnečnými lúčmi, a tiež slúžiť ako pred rakovinou kože.

9. Sladké zemiaky

Oranžová farba sladkých zemiakov pochádza z antioxidantu nazývaného beta-karotén, ktorý sa premieňa na vitamín A. Vitamínový zdroj, ktorý sa podieľa na vitamíne, môže pomôcť obnoviť pružnosť pokožky, podporovať premenu kožných buniek a v konečnom dôsledku prispieť k jemnej, mladistvej pleti. Táto lahodná koreňová zelenina je tiež skvelým zdrojom vitamínov C a E, ktoré môžu chrániť našu pokožku pred škodlivými voľnými radikálmi a udržiavať žiarivosť pleti.

10. Granátové jablko

Granátové jablká boli po stáročia využívané ako liečivé ovocie. Granátové jablká môžu chrániť naše telo pred poškodením voľnými radikálmi a znížiť úroveň zápalu v našom systéme. Tieto zdravé plody obsahujú zlúčeninu nazývanú puniklagín, ktorá môže pomôcť zachovať kolagén v koži, a tak spomaľovať známky starnutia. Polovica šálky semien granátového jablka obsahuje 15%  z odporúčanej dennej dávky vitamínu C.