Ekologické varenie vás posunie k vysnívanej postave: Pozrite sa, ako schudnúť, no nehladovať
Ak aj vy patríte k milovníčkam zdravého životného štýlu, eco friendly veci vám nie sú cudzie a zároveň chcete zhodiť, inšpirujte sa škandinávskym spôsobom varenia, ktoré je presne na toto stavané.
Urobíte niečo pre seba, svoju postavu, zdravie, ale aj pre planétu
Škandinávka kuchyňa má jedno spoločné. Prioritne je založená na surovinách, ktoré sú dostupné v prírode. Snažia sa o návrat k lokálnosti, domácej produktivite a to sa premieta aj do ich jedálnička. Ten je nielen veľmi vyvážený, bohatý a zdraviu prospešný, ale pomôže vám aj udržiavať sa fit. Štíhla postava sa s týmto malým návodom, pre vás stane konečne realitou. A skvelé je, že nemusíte hladovať.
Mohlo by vás zaujímať: Magická svadba a nádherné šaty známej českej influencerky: Takýto deň D by chcela zažiť asi každá žena
Základ ich jedálnička tvoria prirodzene ryby a morské plody. Tie sú bohatné na omega 3 - mastné kyseliny a z dlhodobého hľadiska, sa vám ich konzumáciu dá veľmi rýchlo do poriadku aj pokožka. Dobrý je losos, treska, sardinky, sled. U nás ich viete nahradiť aj lokálnejšími rybami, pokiaľ sa chcete držať eco myšlienky úplne naplno. Ako prílohu veľmi často používajú zemiaky, pripravené na rôzne spôsoby, brokolicu, či mrkvu.
Držia sa pravidla jedenia trikrát do dňa, pričom jediné teplé jedlo dňa je večera. Ráno začínajú studenými raňajkami. Ich špecialitou sú obložené chlebíčky s maslom, hlávkovým šalátom a pečenou mrkvou. Na obed je to zväčša šalát. Typický je sleďový s červenou repou, uhorkou, cibuľou. Na večeru si doprajú ryby so zemiakmi, či pečenou zeleninou. Čo sa týka sladkých snackov, vyhýbajú sa sa im. Dajú si skôr šálku kávy a večer nejeký pohárik. Každé jedlo si naozaj dôkladne plánujú. Premýšľajú nad tým, čo jedia a to je podľa nich základ úspechu.
Príklad jedálnička:
- Raňajky: chlieb s maslom, syrom a hlávkovým šalátom
- Obed: šalát z červenej repy, s uhorkou, cibuľou a sleďom
- Večera: biela krémová rybacia polievka
Neprehliadnite: Najkrajšie miesta na letnú svadbu: Kde si prídu na svoje nevesty, no aj všetci hostia?
Pravidlá, ktorých by ste sa mali držať:
- nepoužívajte žiaden jednorazový plast ani nič, čo nie je znovu použiteľné
- robte si týždený jedálniček
- základ vašej stravy by mala tvoriť lokálna zelenina a ovocie
- podporujtee miestnych farmárov
- pokiaľ máte tú možnosť urobte si drobnú výsadbu niekoľkých druhov ovocia, či zeleniny
- kupujte len toľko potravín, koľko ste reálne schopný spotrebovať
Základonou myšlienkou, ktorú by ste si mali osvojiť je aby sa zero waste stalo postupne bežnou súčasťou vášho života, nielen výnimkou.