Presunúť na hlavný obsah

Minimalizmus ako cesta. Juliana vyrába sladké dobroty, ktoré vás ohúria

Kariéra

Juliana sa pečeniu dobrôt venovala už od tínedžerských čias. Dnes má prevádzku Le Sucre Sweet Manufacture v Bratislave, ktorá si svojimi tortami získala srdcia a najmä žalúdky tisíce ľudí.

Dnes máte známy obchod s cukrovinkami. Zaujíma ma však - mali ste presný plán, že sa do niečoho takéhoto raz pustíte? Predsa pečenie a varenie má mnoho žien len ako hobby.

Nie, nebolo to vôbec v pláne. Bola to skôr náhoda. Vždy som rada piekla- Skúšať recepty som začala pomerne skoro, mohla som mať okolo 12 rokov. Vedela som však, že raz by som chcela mať niečo vlastné. Pečenie ma vždy bavilo, a tak som to riskla a spojila dokopy.

Vlastné podnikanie má nepochybne svoje pre aj proti.

Určite to prináša obrovskú zodpovednosť v podstate za všetko, čo robíte. Zrazu máre pred sebou aj také veci, s ktorými ste dopredu nepočítali a nie sú také ľákavé ako samotné pečenie - administratíva, úrady, stroje, účtovníctvo, hľadanie a objednávanie si surovín a iného tovaru. Na druhej strane -  je v tom aj kus slobody, lebo sama si narábam s časom, môzem skúšať recepty podľa vlastných predstáv, nikto ma neobmedzuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Le Sucrè Sweet Manufacture (@lesucrebratislava) on

Prečítajte si: Zuzka a Peter žili v Holandsku, kúsok cudziny priviezli aj na Slovensko: Vyrábajú vlastnú kávu, aká tu ešte nebola

Predpokladám, že aj tá sloboda však musí mať nejakú organizáciu...

Každý deň si naplánujem množstvá, suroviny, približný časový plán a kroky, čo robiť v akom poradí, to je najdôležitejšie, aby som všetko vedela efektívne využiť a nerobila zbytočné kroky navyše.

Poďme však k tomu samotnému pečeniu. Koľko trvá?

Do výroby vždy treba zarátať aj čas pečenia, chladenia a nekonečného upratovania. Jedna torta (nie poschodová) zaberie asi 3 hodiny hodiny čistého času, iba čo sa týka pečenia korpusu a plnenia. Chladenie zaberá značnú časť lebo je to na viac fáz. Preto sa nedá objednať tortu z večera do rána.

Na to, aby si u vás zákazníci objednávali torty, však musíte mať meno. Vy ho máte a mňa zaujíma - čo všetko tomu prechádzalo? 

Keďže som začala od nuly, bol to beh na dlhé trate. Teda, je to proces, ktorý trvá stále, vždy treba budovať reputáciu a dobré meno. Základom je určite slušnosť a dobrá komunikácia s klientmi. Až potom prichádza to, že ten produkt musí aj chutiť aj vyzerať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Le Sucrè Sweet Manufacture (@lesucrebratislava) on

To je pravda, zároveň sa dostávame k tomu, prečo dnes funguje toľko cukrární. Kedysi si ženy všetko pripravili doma. Prečo je podľa vás dobré, keď to nechajú teraz na skúsené cukrárky?

Torta je vždy súčasťou nejakej oslavy, má prinášať radosť a samozrejme sa očakáva, že nás aj chuťovo ohúri. Keď sa pustíte doma do pečenia, tak musíte mať veľa času, dobrý recept a pevné nervy. Keď si niekto u mňa objedná tortu, tak môže zabudnúť na tieto stresy a starosti a venovať sa príjemnejším prípravám.

Neprehliadnite: Dve kamarátky rozbehli medzi prvými cukráreň s koláčmi pre celiatikov. Ich dobroty si zamilovali aj ľudia bez intolerancií

Vy tomu veľa času naozaj venujete - spomínali ste, že ste začali v 12-tich rokoch. Pamätáte si však na tú svoju prvú tortu?

Áno, veľmi dobre si ju pamätám, mám dokonca aj fotku na Facebooku. K nej som dokonca napísala komentár, že som asi zrejme pomýlila profesiu. :) Torta vôbec nevyzerala dokonalo, ale pamätám si, že som z nej mala veľkú radosť. Bolo to približne pred desiatimi rokmi. 

Tortám sa venujem profesionálne iba tri roky. Predtým som sa špecializovala na makarónky a cukrovinky, takže tých tort nebolo až také enormné množstvo ako makaróniek. Za ten čas sa mi podľa môjho odhaduje podarilo spraviť približne sto totier. Radšej nech ich je menej, no sú kvalitné. Pamätám si aj na svoj prvý zákusok - čokoládovy muffin, mohla som mať tých 12 rokov. A bol to recept z časopisu.