Presunúť na hlavný obsah

Z Ameriky si priniesla to, čo jej chýbalo. Janka si na Slovensku založila sladký biznis La Caramela

Kariéra

Šikovná Slovenka sa pustila do podnikania s netradičnou dobrou - sladkými jabĺčkami v karamele či čokoláde. Ak ste však čakali bežné pohostenie z trhu, ste na omyle. Dobroty z La Caramela od Janky sú naozaj na svetovej úrovni.

Janka, vy ste boli v Spojených štátoch, kde ste natrafili na sladké jabĺčka.. nejak takto sa začína váš príbeh, že? Vedeli by ste nám cestu k dnešnému biznisu opísať?

Áno, prvýkrát som karamelové jabĺčka ochutnala práve v Štátoch, kde je to pomerne bežná záležitosť a dajú sa kúpiť na každom rohu. Aj tam však existuje veľká rozmanitosť – od jabĺčok v nafarbenom cukrovom rozvare (tzv. candy apples), cez automatizovanú výrobu kde stroje jabĺčka ponárajú do priemyselne vyrábaného karamelu a následne do nekvalitných cukrových posypov až po manufaktúry, kde sa karamel varí poctivo, v medených kotloch a následne sa jabĺčka zdobia ručne, kvalitnou čokoládou. Práve jedna takáto manufaktúra ma zaujala a inšpirovala. Po návrate na Slovensko mi jabĺčka z nej chýbali, a tak sa začala moja cesta k hľadaniu a tvoreniu vlastnej karamelovej receptúry. Náhoda chcela, že v blízkej obci je jeden z najväčších jablkových sadov. A tak bolo rozhodnuté. :)

Ono na prvý pohľad sa zdá, že vytvorenie takého jabĺčka je jednoduchou záležitosťou, no ja predpokladám, že nie. Čo všetko tomu muselo predísť a ako také sladké jablko vzniká?

Alfou a omegou a zároveň najviac komplikovanou časťou procesu výroby je samotný karamel. Toto som pochopila veľmi rýchlo, po prvých pokusoch ho uvariť. Vedela som, že receptúra musí byť čo najjednoduchšia, z kvalitných surovín a že karamel musí byť mäkký, krémový a na jabĺčku musí dobre držať. Súčasne s tvorením receptúry som sa zoznamovala s čokolatiérskym remeslom.

Prečítajte si: Iveta vymyslela pri fľaši vína biznis, ktorý ocenili aj v zahraničí. S manželom vyrábajú prémiové džemy s alkoholom

Jedna vec je niečo skvelo ovládať, druhá začať s biznisom.. aj na to človek musí mať nejaké znalosti a je to veru ďalšia makačka. Ako ste to zvládli vy? Čo všetko vás prekvapilo a čo všetko ste sa museli za jazdy naučiť?

Priznám sa, že s biznisom som nemala absolútne žiadne skúsenosti, nápad s manufaktúrou vznikol, pretože doma som už jabĺčka nemala kde skladovať.. To som ešte netušila, aké papierovačky ma čakajú a že budem tiež potrebovať výučný list. Čiže od toho momentu som sa musela “za jazdy” naučiť takmer všetko. A vlastne - veľa vecí sa učím stále. 

Ako teda vyzerá taký váš bežný pracovný deň?

Deň začínam rozvozom objednávok zákazníkom, čo je aj jedna z mojich najobľúbenejších činností, zvlášť, ak je to zároveň darček a zákazníkova požiadavka je, aby sme adresáta prekvapili. Vidieť radosť obdarovaného a byť tak súčasťou jeho krajšieho dňa stojí za to. Osobitnou kapitolou je výrobný zhon pred Vianocami, či Valentínom, kedy pracujem v takom “robotickom” móde často aj 18-20 hodín denne. Je to náročné, no mám to rada, lebo popri tom veľa rozmýšľam a často aj na niečo dôležité prídem :)

Ono predpokladám, že takéto sladké jabĺčko si doma človek len tak nevytvorí, čiže chápem nejakú tú náročnosť. 

Ja som s jabĺčkami začala v domácich podmienkach, takže možné to je. Chce to ale veľa pokusov a omylov, a následne zručnosť, ktorá sa dá získať len mesiacmi / rokmi praxe. Na surovinách si samozrejme dávam záležať, keďže sama vyznávam zdravý životný štýl. Nesnažíme sa šetriť na kvalite surovín a vyrábať na kvantitu, ale naopak, zachovať si exkluzivitu poctivého handmade produktu. Pretože to je vlastne ten rozdiel, ktorý obdarovaný ocení.

Neprehliadnite: To, čo na slovenskom trhu nenašli, si vytvorili. Slavka a Petra založili nápaditú a multifunkčnú značku Athleeya

To je nepochybne niečo, čím sa odlišujete. Čím ďalším sú však vaše výrobky výnimočné?

Jabĺčka La Caramela sú ručne robený produkt, vyrobený s láskou. Používame iba prírodné suroviny, žiadne emulgátory, farbivá, či konzervačné látky. Vďaka prirodzenej konzervačnej vlastnosti horúceho karamelu majú naše jabĺčka trvanlivosť šesť dní od výroby. Za zmienku tiež stojí fantastická belgická čokoláda Callebaut, ktorou následne jabĺčka zdobíme. 

Máte nejaké plány do budúcna, ktoré plánujete v najbližšej dobe realizovať?

Plán číslo jeden je preniesť gro nášho dopytu do online priestoru. Pracujeme na novom, modernejšom a efektívnejšom eshope a zároveň sa snažíme o to, aby boli naše produkty dostupné aj mimo Bratislavy a okolia. Uvažovali sme o možnostiach ponúknuť La Caramelu ako franchize,  no v súčasnej pandemickej situácii je to žiaľ nerealizovateľné. Preto v súčasnosti hľadáme dodávateľa kuriérskych služieb,  ktorý má povolenie prepravovať potraviny a doručuje v rámci celéh Slovenska.