Presunúť na hlavný obsah

5 potravín, ktoré si na jeseň musíte dopriať: Majú protizápalové účinky a chudnúci efekt je ich veľkým žiadúcim účinkom

Chudnutie a diéty

Sú plné vitamínov, antioxidantov, dokážu telo odvodniť a pomáhajú spaľovať tuky rýchlejšie. Pozrite sa, ktoré potraviny, by ste si obzvlášť v jesennom období, mali implementovať do jedálnička.


1. ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj je známy už viac ako 5000 rokov a dodnes je považovaný za jednu z najzdravších zložiek potravy vôbec. Jeho základná zložka - EGCG  primárne znižuje množstvo tukov, ktoré príjmate. Práve to spôsobuje stratu hmotnosti, ktorá je pre pre mnohé z nás veľmi dôležitá.

Zároveň má aj výborné protizápalové účinky a je skvelým antioxidantom. Na to, aby sa však pozitívne účinky zeleného čaju prejavili, by ste si mali dopriať aspoň 3 šálky denne. Vhodné je dať si čaj ráno, okolo desiatej a tesne po obede.

2. ŠPENÁT

Hovorí sa mu aj malý zelený zázrak a mnohí odborníci ho považujú za jednu z najvýživnejších potravín na svete. Má minimálne množstvo kalórií, obsahuje vitamíny K, A, kyselinu listovú, mangán a horčík a dokáže skvele prečistiť tráviaci trakt. Počas dňa si ho môžete dať kedykoľvek a telo sa vám len poďakuje. 

3. ČERVENÁ REPA

Hoci sa o tejto koreňovej zelenine nehovorí v takej miere ako napríklad o zelenom čaji, vrámci chudnutia má pre telo významný vplyv a dokáže reálne pomôcť pri formovaní postavy v značnej miere. Jej veľkým benefitom je, že vie podporiť detoxikáciu organizmu, obmedziť ukladanie tukov. A práve to sú najdôležitejšie aspekty pri znižovaní váhy.  

Neprehliadnite: Štyri potraviny, ktoré vymažte z jedálnička, ak nechcete vypuklé brucho: Následne si zmerajte obvod pásu

Obsahuje veľlké množstvo dôležitých vitamínov a stopových prvkov ako vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, E a K, horčík, železo, vápnik, meď, zinok, či kyselinu listovú. Práve v jesennom období by ste po nej mali siahnuť oveľa častejšie ako inokedy. 

4. STRUKOVINY

Strukoviny sa radia do kategórie naozaj univerzálnych potravín, ktoré sú výborným zdrojom bielkovín. Majú nízky glykemický index, kalorickú hodnotu,  sú bohaté na vlákninu a ľahko stráviteľné. Navyše vám po ich konzumácii skutočne dlho vydrží aj pocit sýtosti. Ideálne je dopriať si ich aspoň 4x do týždňa.

5. ZÁZVOR 

Tento ostrý koreň je používaný už celé stáročia nielen pri varení, ale aj ako súčasť medicíny. Už naši predkovia nedali dopustiť na jeho jedinečné účinky vrámci podpory trávenia, zahrievania tela a eliminácie chuti do jedla.

Zároveň tiež pôsobí ako skvelý "posilňovač" tela v náročnejšom, chrípkovom období, lebo jeho účinky na imunitu sú nepopierateľné. Doprajte si každý deň aspoň 0,7l zázvorovej vody, či čaju a uvidíte už po pár týždňoch, na sebe veľmi príjemnú zmenu.

Kľúčové potraviny v jesennom období:

  • Zelenina – by mala tvoriť základ vášho jedálnička a jej porcia by nemala v žiadnom prípade chýbať k hlavnému jedlu. Má totiž nízky obsah kalórií a je plná dôležitých mikroživín a vlákniny.
  • Orechy a semienka – sú jedným z najlepších dostupných zdrojov tukov a tiež obsahujú dôležité mikroživiny.
  • Fazuľa a strukoviny – sú výbornými zdrojmi vlákniny, bielkovín a mikroživín.
  • Bylinky a koreniny – majú vysoký obsah živín a prospešných rastlinných zlúčenín.

Príklad jedálnička

  • Raňajky: zelený čaj so zázvorom, paradajky, nakrájaná uhorka, chlebík z banánovej múky a olivový olej
  • Desiata: Melón
  • Obed: Dusená červená šošovica s červenou repou
  • Večera: Čerstvý špenát, paradajky, uhorky, grilovaná cuketa, preliate olivovým olejom

Čítajte tiež: Potravinová pyramída na chudnutie: Detailný zoznam potravín a odporúčané veľkosti porcií, aby ste nepriberali