Presunúť na hlavný obsah

Gastroturistika, ktorá stojí za to: Najlepší slovenský street food, ktorý treba ochutnať

Cestovanie

Ak patríte rovnako ako my do kategórie gurmánov a radi si vychutnáte kvalitné a poctivé jedlo, máme pre vás niekoľko tipov, kam určite zavítať. Aj na Slovensku sa vo veľkom teší popularite street food a my presne vieme, kam rozhodne zájsť. Pôžitok zaručený!

Langos Bar 

Pokiaľ patríte medzi milovníkov langošov toto miesto, na Námestí Nežnej Revolúcie je pre vás ako stvorené. Langos Bar má v ponuke tradičné street foodové jedlo bývalej Rakúsko-uhorskej monarchie. Domáci langoš z poctivého kváskového cesta. Za touto ideou stoja dve významné osobnosti našej gastro scény, šikovný, veľmi talentovaný šéfkuchár Lukáš Hesko a skúsený someliér Róbert Nagy.

Daní dvaja páni dali sily dokopy a vytvorili koncept, ktorý u nás inak nenájdete. Ľahučké ako obláčik, s chrumkavým okrajom a plnkou na akú si len spomeniete v najtajnejších predstavách.

Ikonickým sa stal ich langoš Ferrari, s trošku familiárnejším názvom, no o to dokonalejšou chuťou. Je na ňom kvalitný kečup, smotana a taliansky syr Pecorino. No a pre tých, čo radi experimentujú je tu 69 ostrovov. Langoš s krevetami, koktejlovou omáčkou a uhorkami je niečo, čo je v našich zemepisných šírkach možno trošku atypické, no rozhodne by ste ho mali ochutnať.

Čítajte tiež: Filip varil pre arabského princa: Slováci si často neuvedomujú, aký poklad máme v našich kuchyniach

UNAS Streetfood

UNAS Streetfood je už vlastne v hlavnom meste legendou. Ide o miesto, kde majú poctivé obedy robené zo srdca, chutné bowly, chrumkavé fish’n’chips, ale aj poriadne smash burgre. Práve ich burgre sa stali mimoriadne obľúbenými, pretože ich pripravujú špeciánym spôsobom. 

"Naše smash burgre majú namiesto klasickej 150g mäsovej placky, dve menšie – 70g. Na rozohriatom ohni mäso pritlačíme – „smashneme“ o grill a rozltačíme do strán, aby bolo čo najtenšie. Teraz príde malé chemické okienko … nastáva Maillardova reakcia, ktorá vzniká, keď proteíny reagujú s vysokou teplotou. Keď je mäso na grille, tak jeho proteíny sa rozpadajú na menšie časti, čo spôsobuje hnednutie, uhoľnatenie a dodáva mäsu lepšiu chuť."

Avšak vynikajúce je aj ich lososové poké, hovädzí poutine, či syrový hot - dog. 

Rebellion Streetfood

Keď sa vyberiete na potulky Banskou Štiavnicou, rozhodne si urobte zastávku v Rebellion Streetfood. Nájdete u nich vynikajúce obedové menu, ale aj street foodovu klasiku v podobe hot - dogov, či burgrov. Zakladajú si na kvalitných surovinách, poctivej práci a kuchári si dávajú záležať aj na samotnom stylingu jedla.

Neprehliadnite: Slovenka Mária pracuje v Saudskej Arábii: Médiá o živote tu zavádzajú, dohadovanie manželstiev tu však stále funguje

Predsa len platí, že prvé jedia oči. Rozhode tam zájdite na obed a uvidíte, že budete príjemne prekvapení. Okrem klasiky v podaní slivkových gúl, môžete skúsiť aj netradičnejšie chute so závanom Ázie. Tak dobrú chuť!