Presunúť na hlavný obsah

Ľahké ako obláčik, skvelá symbióza chutí: Malinové šišky s vanilkou

Recepty

My máme pocit, že šišky skrátka k tomuto obdobiu patria. Našli sme však o niečo ľahšiu variatnu, kedy síce zhrešíte, ale nie až tak ako pri klasike. A viete, čo je najlepšie? Že tieto sú ľahké ako obláčik.

Ingrediencie:

  • 440 g hladká špaldová múka
  • 80 ml mlieko
  • 60 ml voda
  • 50 gramov masla
  • 1⁄2 kocky droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 struk vanilky
  • 3 vajíčka
  • soľ
  • olej na vypráženie
  • domáci malinový džem
  • maliny na zdobenie
  • mäta na zdobenie

Postup:

Z teplej vody, mlieka, lyžičky cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Zapracujte zvyšné suroviny, teda múku, vajcia, vodu, maslo, cukor, vyškrabkaný vanilkový struk. Vznikne ľahké, jemne lepivé cesto, ktoré musí byť pružné. Nechajte ho odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku 2cm a začnite vykrajovať šišky. 

Čítajte tiež: Cuketa so zeleninou a kozím syrom - pochúťka po taliansky

Nechajte si rozohriať olej a postupne šišky vyprážajte. Po 5 sekundách ako šišku dáte do oleja ju obráťte, pečte 1 min a znovu obráťte na 1 min. Ak treba, ešte ich dosmažte, aby boli krásne zlatisté.

Vezmite lyžičku malinového džemu a dajte ho na vrch každej šišky. Posypte práškovým cukrom dozdobte malinami, prípadne lístkami mäty. Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať: Recept na tradičné domáce vianočné oblátky: Na štedrovečernom stole nesmú chýbať