Presunúť na hlavný obsah

Sladká pochúťka k šálke čaju alebo kávy: Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

Recepty

Tento mrkvový koláč si pokojne a bez väčších výčitiek môžete pripraviť a dopriať kedykoľvek počas dňa. Najideálnejšie však určite k šálke kávy alebo čaju. Nezabudnite na obľúbené orechy na vrch koláča. My odporúčame pekanové.

Na prípravu na 1 plech potrebujete: 

230 ml rastlinného oleja plus kúsok na potretie plechu 

100 g gréckeho jogurtu

4 veľké vajcia

1 a ½ ČL vanilkového struku alebo cukru 

½ pomarančovej kôry

265 g polohrubej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

300 g trstinového alebo práškového cukru

2 ČL mletej škorice

štipka jemne nastrúhaného muškátového orieška

asi 3 väčšie nastrúhané mrkvy 

100 g hrozienok (môžete aj vynechať) 

100 g nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov podľa obľuby 

Mohlo by vás zaujímať: Perník s jablkami a francúzskou čokoládou: Dezert, ktorý si zamiluje celá rodina

Na polevu: 

100 g mierne zmäknutého masla 

300 g práškového cukru

100 g mäkkého tvarohu

Postup prípravy:

Rúru zohrejte na 180 stupňov Celzia. Trochou oleja vytrite dno plechu aj boky. A položte naň papier na pečenie

Vo väčšej miske si  vyšľaháme olej, jogurt, vajcia, vanilku a pomarančovú kôru. 

V ďalšej miske zmiešame múku, cukor, škoricu a muškátový oriešok so štipkou soli. 

Čítajte tiež: Domáci čerešňový cramble so škoricou a tvarohom: Sezónna pochúťka starých materí

Pridajte mokré ingrediencie k suchým, spolu s mrkvou, hrozienkami a polovicou orechov, ak ich použijete. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. 

Pečte cca 25-30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nie je čistá. 

Takto upečený mrkvový koláč nechajte dobre vychladnúť a medzitým si pripravte polevu. 

Na prípravu polevy vyšľahajte maslo s cukrom do hladka. Pridajte polovicu mäkkého tvarohu a znova prešľahajte, potom pridajte zvyšok. Povrch mrkvového koláča potrieme touto polevou  a posypeme zvyšnými vlašskými, pekanovými alebo inými obľúbenými orechmi.

Tento mrkvový koláč vydrží lahodný a šťavnatý v chladničke aj 5 dní. 

Neprehliadnite: Mrkvová torta, ktorú zbožňuje aj Meghan Markle: Tu je dôvod, prečo ju vyskúšať!

Dobrú chuť!