Sladká pochúťka k šálke čaju alebo kávy: Mrkvový koláč s pekanovými orechmi
Tento mrkvový koláč si pokojne a bez väčších výčitiek môžete pripraviť a dopriať kedykoľvek počas dňa. Najideálnejšie však určite k šálke kávy alebo čaju. Nezabudnite na obľúbené orechy na vrch koláča. My odporúčame pekanové.
Na prípravu na 1 plech potrebujete:
230 ml rastlinného oleja plus kúsok na potretie plechu
100 g gréckeho jogurtu
4 veľké vajcia
1 a ½ ČL vanilkového struku alebo cukru
½ pomarančovej kôry
265 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
300 g trstinového alebo práškového cukru
2 ČL mletej škorice
štipka jemne nastrúhaného muškátového orieška
asi 3 väčšie nastrúhané mrkvy
100 g hrozienok (môžete aj vynechať)
100 g nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov podľa obľuby
Mohlo by vás zaujímať: Perník s jablkami a francúzskou čokoládou: Dezert, ktorý si zamiluje celá rodina
Na polevu:
100 g mierne zmäknutého masla
300 g práškového cukru
100 g mäkkého tvarohu
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 180 stupňov Celzia. Trochou oleja vytrite dno plechu aj boky. A položte naň papier na pečenie.
Vo väčšej miske si vyšľaháme olej, jogurt, vajcia, vanilku a pomarančovú kôru.
V ďalšej miske zmiešame múku, cukor, škoricu a muškátový oriešok so štipkou soli.
Čítajte tiež: Domáci čerešňový cramble so škoricou a tvarohom: Sezónna pochúťka starých materí
Pridajte mokré ingrediencie k suchým, spolu s mrkvou, hrozienkami a polovicou orechov, ak ich použijete. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
Pečte cca 25-30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nie je čistá.
Takto upečený mrkvový koláč nechajte dobre vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
Na prípravu polevy vyšľahajte maslo s cukrom do hladka. Pridajte polovicu mäkkého tvarohu a znova prešľahajte, potom pridajte zvyšok. Povrch mrkvového koláča potrieme touto polevou a posypeme zvyšnými vlašskými, pekanovými alebo inými obľúbenými orechmi.
Tento mrkvový koláč vydrží lahodný a šťavnatý v chladničke aj 5 dní.
Neprehliadnite: Mrkvová torta, ktorú zbožňuje aj Meghan Markle: Tu je dôvod, prečo ju vyskúšať!
Dobrú chuť!