Bazový sorbet: Jednoduchý a osviežujúci dezert na leto. Využite kvety bazy, kým sú v sezóne!
Prečo nevyužiť matku prírodu a z kvetov bazy, ktoré sú stále v sezóne si neurobiť beztukový osviežujúci dezert na leto? Stačí vám k tomu len pár ingrediencií.
Ingrediencie:
20 hlávok čerstvo natrhaných hlávok bazy
550 ml vody
300 g práškového cukru
2 citróny, rozpolené a odšťavené (polovičky si ponechajte)
Mohlo by vás zaujímať: Recept na mangový sorbet bez cukru, ktorý miluje aj Sofia Vergara
Postup prípravy:
Vyberte si bazové kvety s čistými, krémovo bielymi okvetnými lístkami, stonku odstrihnite tesne pred rozvetvením kvetov. Vložte do veľkej panvice cukor, vodu, citrónovú šťavu a odšťavené polovice citrónov. Priveďte do mierneho varu, potom vypnite oheň a nechajte lúhovať (a cukor rozpustiť) aspoň 1 hodinu alebo až 5 hodín.
Potom cez veľké sitko, ktoré vysteliete napríklad mušelínom a položíte nad misku alebo panvicu, zmes preceďte a vyhoďte hlavičky kvetov a citróny. Nalejte do mraziacej nádoby (najlepšie s vekom) a zmrazte na 2-3 hodiny do polo zmrznutia.
Čítajte tiež: Mramorovaná zmrzlinová misa s jemným malinovým pyré: Doplňte ju o tmavú čokoládu a máte o letný dezert postarané
Polo zmrazenú zmes zoškrabte do kuchynského robota alebo mixéra a šľahajte, aby ste rozbili hrudky ľadu (možno budete musieť niekoľkokrát zoškrabať boky). Vložte takto pripravený bazový sorbet späť do nádoby a zmrazte na ďalšie 1-2 hodiny.
Tento proces zopakujte ešte dvakrát alebo trikrát. Čím viackrát bazový sorbet rozmixujete, tým bude jemnejší. Vydrží zmrazený až tri mesiace. Pred samotným podávaním, vyberte sorbet z mrazničky aspoň 5 minút predtým a nechajte odstáť.
Neprehliadnite: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút
Dobrú chuť!